Ubojiti dronovi "spavači" bi u kontejnerima diljem svijeta mogli čekati rat

Američka mornarica mogla bi nove borbene bespilotne letjelice pakirati u kontejnere i rasporediti ih diljem svijeta, gdje će oni čekati da ih se pošalje u misiju

Sandro Vrbanus srijeda, 11. ožujka 2020. u 20:56

XQ-58 Valkyrie novi je eksperimentalni, radarima nevidljivi, dron koji se trenutačno razvija za Oružane snage SAD-a. Proizvodi ga kompanija Kratos Defense & Security Solutions, dug je 8,8 metara, raspon krila mu je 6,7 metara, a sposoban je letjeti brzinama do 0,85 Macha (1.050 km/h), uz autonomiju od gotovo 4.000 kilometara i plafon leta od 45.000 stopa (13.700 m). Osnovne zadaće ovog drona trebale bi uključivati pratnju mlaznim borbenim zrakoplovima s posadom, kao što su F-22 i F-35, ali i autonomne izviđačke misije.

Dronovi u kontejnerima

Ovakva moćna bespilotna letjelica u narednim bi godinama mogla postati vrlo značajno oružje američke vojske, pogotovo ako se ostvari novootkriveni plan Američke mornarice. Oni, naime, imaju plan dronove ovog tipa zapakirati u transportne kontejnere i "posijati" ih po cijelom svijetu – "za svaki slučaj".

Ideja je došla od samog proizvođača, Kratos Defensea. Dronovi bi u kontejnerima, prema tom planu, bili raspoređeni po otocima diljem Tihog oceana i drugdje. U slučaju izbijanja bilo kakvog sukoba u budućnosti, Mornarica bi ih trebala moći vrlo brzo aktivirati iz stanja hibernacije i poslati na izviđačke ili borbene misije duboko unutar neprijateljskog teritorija – ma gdje on bio – zajedno s preciznim navođenim projektilima zrak-zemlja ili zrak-zrak.

Sve potrebno u paketu

Kontejner - prazan ili s dronom, pitanje je sad
Kontejner - prazan ili s dronom, pitanje je sad

Kako je XQ-58 Valkyrie osmišljen da mu ne treba pista za polijetanje i slijetanje, u teoriji bi ga se moglo lansirati s velikog broja lokacija u svijetu. Ovaj dron, naime, moguće je lansirati s kratke lansirne rampe uz pomoć raketnih motora. Osim letjelice, i lansirna rampa i raketni motori mogli bi se upakirati u standardni teretni kontejner, kažu iz Kratosa. Ovakav "paket" bio bi spreman za aktiviranje u nekoliko sati.

Dodatna prednost ovog pristupa je i u tome što bi se diljem svijeta, moglo poslati i postaviti tisuće sličnih kontejnera kako bi se neprijatelja zavaralo – dok bi samo u nekima bili dronovi spremni za borbu.