Elon Musk smatra da je prošlo vrijeme tradicionalnih mlaznih borbenih zrakoplova

Umjesto tradicionalnim mlaznim zrakoplovima, tehnologiji skloni šef Tesle i SpaceX-a smatra da će se zračne borbe budućnosti voditi isključivo dronovima

Sandro Vrbanus srijeda, 4. ožujka 2020. u 12:15

Protekloga petka Američka mornarica održala je vlastitu konferenciju o zračnoj borbi, Air Warfare Symposium, a jedan od gostiju na njoj bio je osnivač Tesle i SpaceX-a Elon Musk. Njegov doprinos konferenciji bio je sudjelovanje u intervjuu s temom zračnih borbi i naprednih vojnih tehnologija. Upitan kako vidi budućnost ratovanja u zraku i kako bi se ovo područje moglo promijeniti, Musk je odgovorio u svojem stilu.

"Ratovanje autonomnim dronovima je budućnost. Nije da ja želim da ona bude takva, to je jednostavno tako. Prošlo je vrijeme borbenih mlaznih zrakoplova. Da, era zrakoplova je prošla. Dronovi su budućnost", kazao je kontroverzni milijarder.

Svjedoci kažu kako se nakon njegove izjave u dvorani mogao čuti tihi žamor i ponešto smijeha, dok je moderator vrlo brzo prešao preko ove teme i nastavio s drugim pitanjima. Očigledno je, kažu, da tradicionalna i konzervativna Mornarica za sada nije spremna prihvatiti budućnost u kojoj će se borbe odvijati isključivo autonomnim strojevima. S druge strane, upravo oni pripremaju kako autonomne zrakoplove, tako i patrolne brodove.

AI ratovanje

Lockheed Martin F-35 Lightning II
Lockheed Martin F-35 Lightning II

Osim što je govorio o budućnosti ratovanja, Musk je svim potencijalnim članovima Oružanih snaga SAD-a savjetovao da studiraju fiziku i računalstvo, jer te znanosti imaju veliku sposobnost predviđanja.

Kao glavnu tehnologiju koja će donijeti najveće promjene u budućnosti, i to u narednih pet godina, Musk vidi umjetnu inteligenciju. Savjetovao je Mornarici da krene u tom smjeru i riskira, jer bi mogli biti nagrađeni radikalnim rezultatima.

Napredni američki borbeni zrakoplov F-35, kazao je Musk, ne bi imao šanse protiv autonomnoga. Najbolji konkurent za F-35 bio bi poluautonomni zrakoplov kojim upravlja operater s tla, a u tome mu pomaže ugrađena umjetna inteligencija. U tom slučaju F-35 u izravnoj borbi nema nikakvih izgleda, poručio je.

Anketa Glasanje do 11.3.2020. Glasanje zatvoreno

Ukupni broj glasova: