Demokrati traže suzbijanje ekstremističkih aktivnosti na društvenim mrežama

Demokrati su odmah pri ulasku u kongres uputili pisma direktorima Facebooka, Twittera i YouTubea gdje traže promjene u suzbijanju nasilničkih i ekstremističkih aktivnosti.

Matej Markovinović petak, 22. siječnja 2021. u 18:00

Demokratski klub „House Democrats“ odmah je nakon dobivanja većine u Kongresu, optužio Facebook, Twitter i YouTube za ulogu u poticanju napada na Kapitol.

Kako prenosi The Verge, zastupnici Anna Eshoo i Tom Malinowski s desecima drugih članova, uputili su pisma glavnim direktorima navedenih tvrtki gdje ih pozivaju na promjene u suzbijanju nasilnih i ekstremističkih aktivnosti na njihovim mrežama. Zakonodavci su optužili tvrtke za korištenje značajki koje pojačavaju emocionalno negativan utjecaj na korisnike. Zatražili su od YouTubea da onemogući automatsku reprodukciju i preporučivanje zavjereničkog sadržaja, na Twitteru žele da se korisnici navedu na citiranje objava, a ne na njihovo ponovno objavljivanje te je od Facebooka zatraženo započinjanje temeljnog preispitivanja angažmana korisnika u svrhu algoritamskog sortiranja i preporučivanja sadržaja.

„Užasni je napad na našu demokraciju demonstrirao utjecaj društvenih mreža u radikalizaciji i ohrabrivanju terorista u nasrtaju na naš Kapitol“, rekla je zastupnica Eshoo dodajući kako navedene američke tvrtke moraju iz temelja preispitati njihove algoritamske sustave koji se suprotstavljaju demokraciji.

Facebook i YouTube, odbili su komentirati optužbe na njihov račun, a glasnogovornik je Twittera rekao da su dobili pismo i da na njega planiraju odgovoriti.