Facebook Dating, servis za traženje partnera, dostupan i u Hrvatskoj

Devet mjeseci nakon što su ga dobili korisnici u SAD-u, Facebookov servis za spajanje ljubavnih partnera došao je i u Europu, pa tako i svima zainteresiranima u našoj zemlji

Sandro Vrbanus petak, 23. listopada 2020. u 13:44

Facebook Dating, novi servis koji spaja mogućnosti ove društvene mreže s algoritmima koji će pomoći usamljenima d pri pronalaženju partnera, najavljen je prije više od dvije godine, a korisnici u SAD-u mogu mu pristupiti već devet mjeseci. Širenje dostupnosti na teritorij EU bilo je usporeno zbog brige oko privatnosti korisnika i inspekcije irskih regulatora, no čini se kako su sumnje otklonjene, pa je Facebook Dating od ovoga tjedna dostupan i kod nas.

Facebookov klub usamljenih srdaca

Facebook Dating dostupan je svima starijima od 18 godina unutar postojećih iOS i Android mobilnih aplikacija Facebooka, ne i putem desktopa. Za predstavljanje potencijalnim romantičnim partnericama/partnerima trebat će izraditi profil posebno namijenjen Datingu. Nakon toga moći će se pristupiti traženju partnera i spajanju s njima, dodavanju zanimljivih osoba na popis vlastiti "tajnih simpatija", te čekanju da vas netko od njih također stavi na svoju listu – tada Facebook Dating obavlja spajanje i prepušta vas komunikaciji.

Za pronalaženje partnera koji dijele iste interese, moguće je s Datingom podijeliti razne podatke s osnovnog Facebook profila, poput članstva u grupama ili zanimanja za određene događaje. Tu je i mogućnost ostvarivanja video poziva, tzv. virtualnih spojeva, s partnerima pronađenima putem ove usluge.

Bitno je naglasiti da Facebook Dating, iako je dio postojeće društvene mreže, neće omogućiti svima pristup do svih profila. Sudjelovanje u traženju partnera isključivo je na dobrovoljnoj bazi, tj. da biste bili u prilici da vas netko "simpatizira" na ovaj način, morat ćete se na taj servis prije toga prijaviti.

U Facebooku naglašavaju da je privatnost podataka zajamčena i u skladu je sa svim pravilima EU. Drugim korisnicima bit će "po defaultu" vidljivi tek profilna slika, ime i dob, a svi ostali podaci dijelit će se tek ako to korisnik poželi. Irska Komisija za zaštitu podataka najavila je da će pratiti kako se Facebook Dating odnosi prema privatnim podacima nakon lansiranja u Europi. Facebookov konkurent Tinderu od sada je dostupan u čitavoj EU, Norveškoj, Ujedinjenom Kraljevstvu i Švicarskoj.