Online alat štiti znanstvenike od online zlostavljanja

Internetski set alata uključuje vodiče što učiniti ako se nađete na udaru internetskog napada, a organizirane su i seanse sa žrtvama zlostavljanja

Mladen Smrekar petak, 8. ožujka 2024. u 12:04
Istraživanje je pokazalo da je svaki peti znanstvenik u Australiji primio prijetnje smrću ili nasiljem nakon medijskih istupa vezanih uz kovid 📷 AusSMC
Istraživanje je pokazalo da je svaki peti znanstvenik u Australiji primio prijetnje smrću ili nasiljem nakon medijskih istupa vezanih uz kovid AusSMC

Znanstvenici se sve teže nose s prijetnjama kojima se izlažu nakon javnog iznošenja rezultata istraživanja, činjenica i stavova. Australski centar za znanstvene medije (AusSMC) zbog toga je razvio mrežni alat za pomoć stručnjacima u pripremi i odgovoru na trolanje i uznemiravanje na Internetu. Na taj su se potez odlučili nakon što je istraživanje otkrilo da je svaki treći znanstvenik posljednjih godina prijavio zlostavljanje na društvenim mrežama.

Vodič protiv zlostavljanja

Internetski set alata uključuje vodiče korak po korak kako se zaštititi od online zlostavljanja i što učiniti ako se nađete na udaru internetskog napada. Resursi su besplatno dostupni korisnicima AusSMC-a na portalu Science Media Savvy. Kako bi pristupili materijalu, istraživači samo trebaju unijeti adresu e-pošte jedne od organizacija koje podupiru AusSMC. 

Resursi su besplatno dostupni korisnicima na portalu za obuku Science Media Savvy 📷 AusSMC
Resursi su besplatno dostupni korisnicima na portalu za obuku Science Media Savvy AusSMC

"Online zlostavljanje i napadi mogu utjecati na spremnost znanstvenika da razgovaraju s medijima u budućnosti, a ako stručnjaci prestanu razgovarati s medijima, svima će nam biti gore", upozoravaju u AusSMC-u koji u internetskom zlostavljanju znanstvenika vidi prijetnju demokraciji.

Prijetnje nasiljem i smrću

Tijekom vrhunca pandemije znanstveni časopis Nature i AusSMC proveli su opsežno istraživanje o online zlostavljanju stručnjaka za COVID-19. Pokazalo se da je najmanje svaki treći znanstvenik prijavio emocionalni ili psihički stres, a u Australiji je svaki peti znanstvenik primio prijetnje smrću ili nasiljem nakon medijskih istupa vezanih uz kovid.

Zabrinjavajući rezultati ankete o zlostavljanju znanstvenika i istraživača na društvenim mrežama 📷 COSMOS
Zabrinjavajući rezultati ankete o zlostavljanju znanstvenika i istraživača na društvenim mrežama COSMOS

Povećanom riziku od uznemiravanja i online zlostavljanja posebno su, kažu, izloženi stranci, pripadnici raznih manjna i žene u STEM-u

Radionice za pomoć

Komplet alata razvijen je u suradnji s medijskom kućom Springer Nature, Sveučilištem Flinders, Sveučilištem u Sydneyu i australskim državnim tijelom za znanstvena istraživanje  CSIRO. Internetski set alata uključuje vodiče korak po korak kako se zaštititi od online zlostavljanja i što učiniti ako se nađete na udaru internetskog napada.

Društvene mreže na kojima su doživljeni napadi te prijetnje smrću i nasiljem 📷 COSMOS
Društvene mreže na kojima su doživljeni napadi te prijetnje smrću i nasiljem COSMOS

AusSMC je pokrenuo i radionice za pomoć u pripremi istraživača te posebne seanse za istraživače koji su iz prve ruke iskusili zlostavljanje na internetu.