Preglednik unutar TikTok aplikacije može pratiti svaki vaš klik i pritisak na tipku

Istraživanje navodi da aplikacija koristi kod kojim može pratiti aktivnost na stranicama kojima njezin preglednik pristupa. TikTok kaže da taj kod koristi za otklanjanja pogrešaka.

Tomislav Stanković ponedjeljak, 22. kolovoza 2022. u 20:55
📷 Image: Unsplash @collabstr
Image: Unsplash @collabstr

Neke popularne mobilne aplikacije ne dopuštaju da izađete iz aplikacije kada kliknete na poveznicu nego ju otvaraju u svom web pregledniku unutar aplikacije. Kako se sada ispostavilo, to ovim aplikacijama omogućuje praćenje onoga što radite.

U web pregledniku koji se koristi unutar aplikacije TikTok, postoji dodatni kod koje omogućuje praćenje aktivnost na stranicama kojima njezin preglednik pristupa, navedeno je u istraživanju koje je proveo Felix Krause.

Točnije, kada otvorite bilo koju poveznicu na TikTok iOS aplikaciji, ona se otvara unutar njihovog preglednika unutar aplikacije. Dok ste u interakciji s web stranicom, TikTok se 'pretplaćuje' na sve unose s tipkovnice (uključujući lozinke, podatke o kreditnoj kartici itd.) i svaki dodir na zaslonu, poput gumba i poveznica koje kliknete.

Iako preglednik unutar aplikacije ima tu mogućnost Krause nije utvrdio da TikTok zaista aktivno prikuplja unesene podatke, prenosi NYTimes.

"Kao i druge platforme, koristimo preglednik unutar aplikacije kako bismo pružili optimalno korisničko iskustvo, sporni Javascript kod koristi se samo za otklanjanje pogrešaka, rješavanje problema i praćenje performansi tog iskustva - poput provjere koliko se brzo stranica učitava ili ruši li se“, rekla je glasnogovornica Maureen Shanahan u izjavi za Forbes.