Prijetnja nuklearnim ratom je u skladu s Twitterovim pravilima korištenja

Američki predsjednik Donald Trump koristi Twitter za gotovo sve objave, pa tako i da bi Sjevernoj Koreji prijetio ratom – a Twitter ga ne planira u tome spriječiti

Sandro Vrbanus srijeda, 3. siječnja 2018. u 20:09

Poznata je stvar da je Donald Trump, kao vjerojatno najmanje konvencionalan predsjednik SAD-a u povijesti, veliki ljubitelj Twittera. Ovu društvenu mrežu koristi za svoje privatne obračune s neistomišljenicima, političke objave, komentare svakodnevnih zbivanja i općenito za sve za što ju je koristio i kada nije bio predsjednik.

No, s velikim ovlastima dolazi i velika odgovornost, a Trump i dalje nastavlja po svome. Noćas je, primjerice, sjevernokorejskom vođi Kim Jong-unu u tvitu poručio da on ima "veći i moćniji nuklearni gumb na svom stolu", i da isti i funkcionira. Dakako, ova se tvrdnja može smatrati prijetnjom nuklearnim ratom, pa su brojni korisnici odlučili Twitteru prijaviti ovu Trumpovu objavu – kako se ispostavilo, bezuspješno.

Onima koji su naveli da ovakve prijetnje predstavljaju kršenje Twitterovih pravila korištenja iz kompanije je odgovoreno da u ovoj objavi "nema ništa što bi kršilo njihovu politiku protiv prijetnji i nasilja". Naime, nova pravila govore kako se odredbe o prijetnjama nasiljem ne odnose na vojne i vladine entitete.

Prosvjednici u San Franciscu na Twitterovu su zgradu povodom ovoga počeli projicirati apele za baniranjem Trumpovog računa, te frazu "@jack is #complicit" – koja implicira da bi Jack Dorsey, šef ove društvene mreže, mogao biti suučesnik u slučaju da zaista dođe do nuklearnog rata.