Trump najavio zabranu, a Microsoft kupnju TikToka

TikTok je vrlo popularan među mladim Amerikancima, a zbog sumnji da služi za špijuniranje korisnika vlasti ga žele zabraniti. Microsoft, pak, želi preuzeti njihovo poslovanje u SAD-u

Sandro Vrbanus subota, 1. kolovoza 2020. u 10:26

Američki državni tajnik Mike Pompeo nedavno je izjavio kako SAD vrlo ozbiljno uzimaju "sigurnosne prijetnje" koje im predstavlja kineska društvena mreža TikTok. Vlasti, kazao, je, razmatraju slijediti primjer Indije i zabraniti ovu aplikaciju na svojem teritoriju jer ona navodno špijunira svoje korisnike i prijetnja je nacionalnoj sigurnosti. Sada je njegove riječi potvrdio i sam predsjednik, Donald Trump, kazavši novinarima da se zabrana TikToka u SAD-u zaista priprema.

Ako je vjerovati tome, TikTok bi zaista mogao biti zabranjen na tržištu na kojem ima oko 100 milijuna korisnika. To bi se moglo dogoditi vrlo brzo, izvršnom naredbom iz Trumpova ureda, možda već ovoga vikenda.

No, to nije jedino što se ovih dana oko kineske popularne aplikacije događa. Microsoft je, prema nekim izvorima, u pregovorima za preuzimanje američkog dijela poslovanja kompanije ByteDance, koja stoji iz TikToka. Prema njima, preuzimanje TikToka i donošenje njegovog dijela u američke ruke moglo bi smanjiti pritisak Bijele kuće na ovu aplikaciju, ali i značajno ojačati Microsoftovu poziciju na polju društvenih mreža.

Trump je novinarima u Air Force Oneu dao do znanja i da nije za to da neka američka kompanija preuzme TikTokovo poslovanje u SAD-u. Kako je rekao ranije, njegova vlada ima nekoliko opcija što učiniti s TikTokom, jedna od kojih uključuje i zabranu.

NADOPUNA: ByteDance i Microsoft su, prema pisanju Reutersa, dogovorili da će Microsoft brinuti o podacima tamošnjih korisnika, dok će nositelj poslovanja TikToka u SAD-u postati ili oni, ili neka druga američka kompanija. Sve ovo čine u nadi da će TikTok ostati dostupan Amerikancima, odnosno da bi ovakvi aranžmani mogli omekšati Trumpovu administraciju oko najavljene zabrane.