Twitterovi suradnici špijunirali poznate korisnike te društvene mreže

Nakon velikog hakiranja, novi sigurnosni problemi pojavili su se u Twitteru. Otkrilo se da su njihovi suradnici internim alatima mogli lako špijunirati neke od korisnika

Sandro Vrbanus utorak, 28. srpnja 2020. u 19:07

Još se nisu potpuno stišale reakcije na veliko hakiranje računa poznatih i slavnih korisnika Twittera s milijunima pratitelja, a već se doznalo za još jedan, nešto stariji, sigurnosni propust unutar ove društvene mreže. Kako doznaje Bloomberg, desetine Twitterovih zaposlenika i onih koji su radili za njihove partnere-podizvođače, imali su pristup internim alatima za rješavanje korisničkih problema, a koje su često iskorištavali na sumnjive načine.

Doznalo se tako, na primjer, da su između 2015. i 2018. godine Twitterovi radnici kršili kompanijska pravila i uspijevali doći do određenih privatnih podataka prominentnih korisnika, kao što je, na primjer, planetarno popularna pjevačica Beyoncé. Zaigrani djelatnici shvatili su da mogu kreirati lažne "tickete" poslane prema korisničkoj podršci, i potom dobiti podatke poput e-mail adresa, IP adresa te lokacije korisnika – što je svakako zadiranje u njihovu privatnost.

Bloomberg piše kako su neki čak imali i međusobno "natjecanje" u tome tko će uspjeti dobiti više podataka o slavnim korisnicima. U ovome se oslanja na priče bivših zaposlenika Twittera. Iz kompanije nisu službeno htjeli komentirati ove navode, već su poručili kako se interno strogo drže pravila o privatnosti i da svako ovakvo "njuškanje" po korisničkim računima rezultira trenutačnim otkazom.