YouTube će dopustiti monetizaciju videozapisa s licenciranom glazbom

Creator Music program dopustit će kreatorima da koriste licenciranu glazbu u svojim videozapisama, zadržavajući pritom mogućnost zarade

Matej Markovinović srijeda, 21. rujna 2022. u 13:58

YouTube je na svom nedavnom događaju objavio da radi na novom programu Creator Music, koji će omogućiti kreatorima da monetiziraju videozapise u kojima se koristi licencirana glazba.

„Predstavljamo Creator Music, novo odredište na YouTube Studiju koje daje kreatorima jednostavan pristup stalno rastućem katalogu glazbe za korištenje u njihovim dugometražnim videozapisima“, kažu iz YouTubea.

Kreatori će, naime, imati dvije opcije. Prvo, moći će izravno kupiti licenciranu glazbu i zadržati sav prihod, izuzev, naravno, onih 45 posto koji idu YouTubeu. Ako im pak to ne odgovara, moći će koristiti glazbu bez kupnje, no onda će svoj prihod trebati dijeliti s izvođačem pjesme i ostalim nositeljima autorskih prava.

„Vjerujemo da će Creator Music napraviti još više suradnji između kreatora i umjetnika, više novih pjesama na popisima za reprodukciju te više načina da se umjetnicu probiju – a sve dok nastavljaju stavljati novac u džepove kreatora“, napominju iz YouTubea.

Podsjećamo da su kreatori na YouTubeu do sada trebali koristiti royalty-free glazbu kako bi spriječili demonetizaciju svojih videozapisa. Korištenje čak i malog dijela pjesme nekog većeg izvođača bez dopuštenja, najčešće je rezultiralo uklanjanjem videozapisa ili isključivanjem zvuka.

Kako prenosi The Verge, Creator Music, koji je trenutno u beta fazi u SAD-u, pružit će kreatorima više mogućnosti za izradu sadržaja, istovremeno im omogućujući zaradu. Program će se u budućnosti proširiti i globalno te će, kako navode iz YouTubea, sadržavati nekoliko stotina tisuća pjesama.

📢 Besplatna dostava

LOGITECH G502

Stigli su novi članovi legendarne G502 obitelji!

699kn 92,77 € Kupi

📢 Za odvažne!

ROG gaming laptopi

Serija laptopa za najbolji gaming doživljaj. Pretvara svaku igru u realistično iskustvo.

11999 kn 1.592,54 € Kupi


JBL Stage akcija!

JBL

Pronađi JBL Stage seriju zvučnika po sniženim cijenama.

Kupi

EQ subwoofer

MONITOR AUDIO MRW-10

10" MMP II zvučnik, 100W RMS, klasa D pojačala, DSP obrada, 50 – 120 Hz, tri unaprijed postavljene postavke načina EQ.

3.689 kn 489,61 € Kupi

HEOS soundbar

DENON HOME SB550

Iskustvo kućnog kina, jednostavan industrijski dizajn, Wi-Fi, bluetooth, 3D zvuk uz Dolby Atmos i DTS:X.

3.899 kn 517,49 € Kupi