Algebrin Klub inovatora pokrenuo prve edukacije na temu primjene FPGA tehnologije

Europska komisija proglasila je mikročipove 'neopjevanim herojima' elektroničkih uređaja, a novi European Chips Act kojeg je prošli tjedan usvojio i Europski parlament trebao bi pomoći udvostručiti proizvodnju mikročipova u EU i doseći cilj od 20% tržišnog udjela do 2030. godine

Bug.hr utorak, 18. srpnja 2023. u 16:00

Mikročipovi se često koriste u kombinaciji s FPGA tehnologijom tamo gdje su podjednako važne fleksibilnost i kvaliteta izvedbe, a više o primjeni ove tehnologije i njenom značaju za industriju bilo je govora na prvoj edukativnoj radionici koju je u Algebri održao Filip Gembec, student programskog inženjerstva i član Algebrina Kluba inovatora. Radionica je održana za Algebrine studente, asistente, profesore i ostale zainteresirane sudionike, a mnogima je bila prvi susret s korištenjem FPGA u praksi. Polaznici su se upoznali s alatima i elementima koji su im potrebni da izrade 4-bitni kalkulator s odabirom funkcija, bez upotrebe softwarea, kompletno iz hardverskih blokova.

"FPGA čipovi su moderna tehnologija reprogramibilnih digitalnih upravljačkih čipova koji omogućuju zavidnu brzinu razvoja arhitekture integriranih digitalnih sklopova. Na radionici smo obradili temeljne koncepte FPGA, kao što su arhitektura, programiranje i dizajn te praktične primjene FPGA, kroz izradu kalkulatora. Nadam se da će radionica potaknuti polaznike da se i dalje uče radu s ovom tehnologijom te da će u budućnosti koristiti FPGA za razvoj svojih projekata. Zahvalan sam Algebri na prilici i vjerujem da je ovo samo prva u nizu edukacija koje ćemo održati na tu temu, posebno zato što se FPGA tehnologija danas koristi u brojnim industrijama  – telekomunikacijskoj, automobilskoj, u podatkovnim centrima, komercijalnoj elektronici te u automatizaciji koju povezujemo s industrijom 4.0." - izjavio je Gembec.

Radionica je održana u okviru Algebra Kluba inovatora – AKI koji je nedavno pokrenut s ciljem razvoja poduzetničkih vještina i proaktivnog pristupa kod svojih studenata već za vrijeme studiranja. Klub za misiju ima poticanje kreativnosti, inovativnog razmišljanja, razmjene znanja i iskustava kroz edukaciju, a pridružiti mu se mogu svi zainteresirani studenti, neovisno o tome koji studijski program pohađaju na Algebri. Studenti će kroz radionice i rad na inovativnim projektima, u motivirajućem okruženju raditi s mentorima koji će im pružati podršku u realizaciji njihovih ideja. Klub su oformili Algebrini predavači i studenti, a voditelj Kluba i jedan od njegovih osnivača je Silvio Papić, voditelj studija sistemskog inženjerstva na Algebri:

„Smatram da je studentima, za njihov budući život i karijeru, vrlo korisno naučiti kritički promišljati svijet oko sebe i uzimati sve informacije koje primaju sa zrnom soli. To je, ujedno, jedan od ciljeva našeg Kluba inovatora – sloboda razmišljanja i realizacije ideja koje će doprinijeti tehnološkom i društvenom razvoju Republike Hrvatske. Danas to smatram posebno važnim jer se nalazimo u vremenu kada informacije dolaze do nas bez filtera i teško je ponekad u toj šumi sadržaja raspoznati vrijednost i bit materijala s kojima kasnije moramo naučiti pravilno upravljati“ – naglasio je Papić i dodao: „Nije nam cilj razvijati vještine pamćenja i ponavljanja informacija, već studente poticati da koriste apstraktno razmišljanje, da postavljaju prava pitanja, što se već pokazalo ključnim pri korištenju alata umjetne inteligencije, od kojih na Algebri ne bježimo, nego ih smatramo prirodnim nastavkom napretka tehnologije koja će najboljima pomoći da postanu još bolji.“