Google lansirao edukativnu igru izgradnje kvantnog računala

Povodom Svjetskog kvantnog dana, obilježenoga 14. travnja, Google je lansirao besplatnu edukativnu web igru The Qubit Game, u kojoj se, dio po dio, slaže kvantno računalo i uči o njegovim funkcijama

Sandro Vrbanus subota, 16. travnja 2022. u 13:30

Svjetski kvantni dan obilježen je 14. travnja. Riječ je o inicijativi kvantnih znanstvenika iz preko 65 zemalja svijeta, kojom se želi popularizirati područje kvantne znanosti i računalstva. Ovaj datum odabran je jer predstavlja 4,14, odnosno prve tri znamenke Planckove konstante, koja se i koristi na kvantnoj razini i jedna je od osnova kvantne mehanike.

Kako bi obilježio ovaj dan, Google je, s partnerima iz obrazovnih institucija, lansirao besplatnu web igru The Qubit Game. Njezin je cilj pokazati svima zainteresiranima kako kvantna računala funkcioniraju, razjasniti principe na kojima rade kubiti te približiti javnosti izazove s kojima se susreću stručnjaci u ovom području.

Od igrača se očekuje da složi kvantni sklop, kubit po kubit, rješava zadatke i postavljene probleme te nadograđuje svoje računalo. Krajnji cilj igre jest podučiti igrače o kvantnom računalstvu i probuditi interes kod njih, posebice onih mlađih, koji potom mogu odlučiti svoju karijeru posvetit upravo proučavanju kvantne tehnologije.

Igra The Qubit Game dostupna je ovdje, pokreće se u internetskom pregledniku, a iz Googlea preporučuju učiteljima da je uključe u nastavu u osnovnim školama.