Bill Gates pomaže kravama da prestanu emitirati stakleničke plinove

Osnivač Microsofta, milijarder, filantrop i ekološki aktivist Bill Gates uložio je financijska sredstva u australski startup koji planira reducirati kravlje podrigivanje i flatulenciju

Igor Berecki srijeda, 1. veljače 2023. u 06:00

Naposlijetku će ispasti da podrigivanje i puštanje vjetrova može postati big business: čuveni milijarder Bill Gates najavio je ulaganje u australski startup nazvan Rumin8 (najpribližniji prijevod u duhu hrvatskog jezika bio bi „Prdnu8“), koji planira smanjiti produkciju i emisiju metana kojega krave proizvode svojim podrigivanjem i, je l' te, prdenjem, a sve to pomoću stočne hrane temeljene na morskim algama.

Alge u zaštiti ozona

Metan je snažan staklenički plin. Mada u atmosferi živi kraće od ugljičnog dioksida, ima 84 puta veći potencijal globalnog zagrijavanja. Gotovo jedna trećina globalne emisije metana dolazi od stoke, a većina toga od goveda i mliječnih krava.

Dugo vremena se smatralo kako tome nema pomoći, jer kravlja prehrana je evolucijom razvijen, teško promjenjiv proces: dok krave probavljaju biljnu hranu, mikrobi u njihovim želucima od pamtivijeka proizvode metan. Međutim, nedavno se pokazalo da dodavanje morskih algi u stočnu hranu značajno smanjuje količinu oslobođenih plinova koji potom oštećuju ozonski sloj i time zagrijavaju naš planet. Studija iz 2021. godine je pokazala kako dodatak malih količina morske trave u kravlju hranu tijekom nekoliko mjeseci dovodi do pada njihove emisije metana za više od 80%.

Rumin8 proizvodi dodatak hrani od bioaktivnog sastojka koji se nalazi u crvenoj morskoj travi iz roda Asparagopsis, a u svojem priopćenju su objavili da laboratorijska ispitivanja pokazuju kako taj aditiv može smanjiti i do 95% emisije metana. Tvrtka Rumin8 je razvila laboratorijsku tehnologiju kojom umjesto relativno kompliciranog i skupog prirodnog uzgoja morske reproducira ključne sastojke algi znatno jeftinijom metodom u laboratoriju, što znači da se troškovi mogu održati relativno niskima. Aditiv je namijenjen za dodavanje u redovnu hranu za krave, a tvrtka ga namjerava proizvoditi u obliku kapsula.

Porez na prdež

Glasnogovornik Gatesovog fonda Breakthrough Energy Ventures, koji je nadzire ulaganja u Rumin8 u vrijednosti od 12 milijuna dolara, izjavio je za CNN: „Iako su krave značajan izvor stakleničkih plinova, stočarstvo ostaje jedan od najjeftinijih izvora proteina na svijetu, što znači da će tehnologije koje mogu postići smanjenje emisije metana iz postojećeg prehrambenog lanca stoke biti od ključne važnosti, kako danas tako i u budućnosti“.

Predstavnik Rumin8 je izjavio da su uz Gatesov fond svoje financije uložila još dva klimatska fonda, te da je cilj tvrtke proizvesti prve količine komercijalno dostupne hrane do kraja godine.

Jedna od kritika koje su upućene aditivima za stočnu hranu i sličnim rješenjima za smanjenje emisije metana je to što takve metode mogu odvratiti pozornost od rješavanja temeljnih uzroka klimatskih problema vezanih uz uzgoj stoke, uključujući ogromnu količinu zemlje potrebne za uzgoj usjeva za stočnu hranu. S druge strane, neke zemlje prilagođavaju svoje zakonodavstvo kako bi potakle stočarsko smanjenje emisije metana: novozelandska vlada je u listopadu 2022. najavila farmerima kako izrađuje plan za oporezivanje podrigivanja stoke (!?), kako bi ih potaknula na smanjenje emisije plinova.

Izvršni direktor Rumin8 David Messina ističe da su krave i dalje važan izvor proteina za milijarde stanovnika planeta. „Naše rješenje će i razvijenim zemljama i zemljama u razvoju pružiti proizvod koji učinkovito smanjuje emisiju metana, što će posljedično imati znatan utjecaj i na ostale uzroke globalne emisije stakleničkih plinova u poljoprivredi“.