Google neutralizirao cijeli svoj povijesni ugljični otisak

Od 14. rujna Google je službeno prva velika svjetska kompanija koja je potpuno uspjela poništiti svoj povijesni ugljični otisak

Sandro Vrbanus srijeda, 16. rujna 2020. u 06:00

Otkako je osnovan, Google je funkcionirao po principima održivog razvoja, a među prvim kompanijama u svijetu je, još 2007. godine, postao ugljično neutralan. Deset godina nakon toga Google je objavio i kako se njihova aktivnost u cijelom svijetu napaja iz obnovljivih izvora energije ili su oni nadoknađeni iz drugih izvora, a hvale se i time da održavaju "najzeleniji" sustav računalstva u oblaku na svijetu.

U svojem trećem desetljeću klimatski prijateljskih napora, kompanija je ovoga tjedna postigla i novi cilj – od 14. rujna i službeno su ugljično neutralni, poništavajući svoj ukupni povijesni ugljični otisak od osnutka. To su postigli kupovinom kvalitetnih ugljičnih "offseta", tj. ulaganjem u ekološki neutralne obnovljive izvore energije. Oni su kupljeni u dovoljnoj mjeri da kompenziraju sav CO2 koji je Google u povijesti generirao, a koji je kasnije završio u Zemljinoj atmosferi.

Borba protiv klimatskih promjena se nastavlja

Kako ne bi stali na tome, Google najavljuje i da će biti prva velika kompanija u svijetu koja će raditi na 100% obnovljivim izvorima energije, bez emisije ugljičnog dioksida, do 2030. godine, u svim podatkovnim centrima i kampusima diljem svijeta. Ovaj izazov značajno je veći od onoga ispunjenog 2007. godine, kada je "višak" emitiranoga ugljičnog dioksida poništen kupovinom energije iz obnovljivih izvora.

Njihovi napori u ekološkoj sferi pomoći će, kažu, da čak 500 gradova diljem svijeta smanji svoj ugljični otisak, a i otvorit će preko 20 tisuća novih radnih mjesta povezanih s čistom energijom u cijelom svijetu, i to do 2025. godine. Ove aktivnosti dio su Googleovog programa održivosti i borbe protiv klimatskih promjena, kako unutar njihove kompanije tako i kod njihovih partnerskih kompanija.