SAD ulažu 1,2 milijarde dolara u tehnologiju izdvajanja CO2 iz atmosfere

Američko ministarstvo energetike odlučilo je financirati dva projekta izravnog hvatanja ugljikovog dioksida iz atmosfere. Bit će to prva dva takva postrojenja u SAD-u, spremna za komercijalni rad

Sandro Vrbanus nedjelja, 13. kolovoza 2023. u 10:47

Protekloga petka Ministarstvo energetike SAD-a je, u skladu s politikom trenutačnih vlasti o poticanju ulaganja u domaću industriju, odlučilo s 1,2 milijarde dolara sufinancirati izgradnju dvaju postrojenja za izravno izdvajanje ugljikovog dioksida iz atmosfere. Ta će postrojenja biti prva na području Sjedinjenih Američkih Država u punoj veličini, spremna za komercijalni rad, a bit će izgrađena u saveznim državama Teksas i Louisiana.

Najveće ulaganje tog tipa u svijetu

Iz Ministarstva kažu kako će to biti tek prvi korak u velikoj inicijativi stvaranja nacionalne mreže velikih postrojenje za hvatanje CO2, s ciljem umanjivanja štetnog naslijeđa industrijskog zagađenja te upotpunjavanja ostalih aktivnosti, usmjerenih ka smanjenju štetnih emisija. Od dvaju se postrojenja očekuje kapacitet uklanjanja ugljikovog dioksida od oko 2 milijune tona godišnje. To je predstavljeno kao ekvivalent emisija koje nastaju od otprilike 445.000 automobila s unutarnjim izgaranjem.

Povrh ekoloških, očekuju se i pozitivni ekonomski učinci tih projekata. Tako bi u dvije spomenute savezne države trebalo biti otvoreno ukupno 4.800 radnih mjesta, povezanih s ulaganjima u postrojenja za uklanjanje ugljikovih spojeva iz atmosfere. Dio novih zaposlenika bit će preuzeto iz industrije fosilnih goriva.

Vlasti SAD-a poručuju da je ovo do sada najveća pojedinačna investicija u tehnologiju izdvajanja CO2 na svijetu. Svako od novih postrojenja imat će kapacitet izdvojiti oko 250 puta više ugljikovog dioksida negoli to čini trenutačno najveće takvo postrojenje na svijetu. Sve to pomoći će SAD-u i u postizanju dugoročnog cilja, onog koji kaže da će do 2050. godine cijelo njihovo gospodarstvo bilježiti neto nulte emisije stakleničkih plinova.

Projekt u Louisiani predvodit će kompanije Battelle, Climeworks i Heirloom Carbon Technologies, a u Teksasu Occidental, Carbon Engineering i Worley. Na obje će se lokacije uhvaćeni CO2 pohranjivati u geološke rezervoare duboko pod zemljom.