Uvodi se Eco Rating za mobitele – oznaka koja govori o njihovoj održivosti

Europski mobilni operateri predstavili su pan-industrijsku shemu koja će pomoći potrošačima u identificiranju i usporedbi najodrživijih mobilnih telefona. Primjena počinje u lipnju

Sandro Vrbanus utorak, 25. svibnja 2021. u 19:15

Pet europskih mobilnih operatera zajedničkim je snagama predstavilo novu pan-industrijsku inicijativu Eco Rating, koja će pomoći potrošačima u identificiranju i usporedbi održivosti mobilnih telefona. Isto tako, trebala bi potaknuti proizvođače mobilnih uređaja na smanjenje njihovog utjecaja na okoliš.

Inicijativu Eco Rating zajednički su pokrenuli Deutsche Telekom, Orange, Telefónica (koja posluje pod brendovima O2 i Movistar), Telia Company i Vodafone. Cilj je korisnicima omogućiti relevantne informacije o utjecaju proizvodnje, upotrebe, transporta i zbrinjavanja mobilnih telefona na okoliš. Eco Rating operatorima i njihovim korisnicima pruža detaljniji uvid u održivi rejting mobilnih uređaja s ciljem poticanja potražnje za elektronikom sagledano kroz cijeli životni ciklus uređaja.

Od lipnja uključeno 12 marki mobitela

Ovom inicijativom evaluirat će se niz novih mobilnih telefona od ukupno 12 marki, a očekuje se uključenje i ostalih u budućnosti. Trenutačno uključeni partneri su Bullitt Group (CAT & Motorola robusni mobiteli), Doro, HMD Global – Home of Nokia Phones, Huawei, MobiWire, Motorola / Lenovo, OnePlus, OPPO, Samsung Electronics, TCL / Alcatel, Xiaomi i ZTE.

Mobilni operatori će od lipnja 2021. započeti s uvođenjem zasebnog Eco Rating sustava označavanja na prodajnim mjestima u 24 europske države, među kojima je i Hrvatska. Nakon detaljne evaluacije, svaki mobilni uređaj dobit će konačnu Eco Rating ocjenu koja će označiti njegove ekološke učinke tijekom cijelog životnog ciklusa, pri čemu je najviša ocjena 100.

Ocjene u pet kategorija

Oznakom Eco Rating također će se pružiti dodatne informacije i istaknuti pet ključnih aspekata održivosti mobilnih uređaja. Eco Rating primjenjuje dosljednu i objektivnu metodologiju ocjenjivanja kroz 19 različitih kriterija, što daje jedinstveni rezultat za svaki uređaj u sljedećim područjima:

  • Trajnost – robusnost uređaja, vijek trajanja baterije i jamstveno razdoblje za uređaj i njegove dijelove.
  • Popravljivost – odnosi se na to koliko je lako popraviti uređaj, uključujući dizajn mobitela i prateće aktivnosti koje bi mogle povećati vijek trajanja proizvoda poboljšavajući mogućnost popravka, ponovne upotrebe i nadogradnje.
  • Mogućnost recikliranja – koliko se komponente uređaja mogu ponovno iskoristiti, a materijali reciklirati.
  • Klimatska učinkovitost – emisije stakleničkih plinova uređaja tijekom cijelog životnog ciklusa.
  • Učinkovitost resursa – procjenjuje utjecaj uzrokovan količinom korištenih manje raspoloživih sirovina potrebnih uređaju (npr. zlato za proizvodnju elektroničkih komponenti) u odnosu na oskudicu resursa.
Primjer Eco Rating oznake na uređaju
Primjer Eco Rating oznake na uređaju

Eco Rating se uvodi u sljedećim europskim zemljama: Albanija, Austrija, Crna Gora, Češka, Danska, Estonija, Finska, Francuska, Grčka, Hrvatska, Irska, Italija, Litva, Mađarska, Njemačka, Poljska, Portugal, Rumunjska, Sjeverna Makedonija, Slovačka, Španjolska, Švedska, Turska i Ujedinjeno Kraljevstvo.

Besplatna dostava

Intel

HP 250 G8

Core i5 1135G7,8GB, 512GB SSD, Iris Xe Graphics, 15.6" FHD IPS, Windows 10

5399 kn 5899 kn Kupi


Prijenosni zvučnici priznatih svjetskih brendova!

JBL, MARSHALL, HARMAN/KARDON

Ronis je dom najboljim svjetskim brendovima. Otkrij vrhunski zvuk, uvijek i svugdje. Provjeri ponudu!

Kupi

Prijenosni BT zvučnik

ACOUSTIC ENERGY Aego BT2

Podržava 4.2 i APT-X nisku latenciju, USB punjač i mikrofon za “handsfree” pozive, dvostruki 2,5-inčni driveri, do 36 sati trajanja baterije, snage 40 W RMS.

1.359 kn 2.299 kn Kupi

On-ear BT slušalice

MARSHALL Major III

Legendarni Marshall zvuk s dinamičkim 40mm driverima koji su prilagođeni za poboljšani odziv basova, do 30 sati bežične reprodukcije, kontrolni gumb, odvojivi 3.5mm kabel, 20Hz-20kHz, 32 ohma.

899 kn 1.099 kn Kupi