Električni automobil iz 1898. godine ide na aukciju

Riker Electric, jedan od prvih električnih automobila ikada izrađenih, proslavio se pobjedom nad benzinskim automobilima krajem 19. stoljeća, a sada je u izvrsnom stanju na prodaju

Sandro Vrbanus petak, 5. srpnja 2019. u 17:00

Raritetni električni automobil star preko 120 godina, Riker Electric, bit će ponuđen na aukciji kuće Worldwide Auctioneers u Kaliforniji sredinom kolovoza. Ovaj automobil jedan je od prvih ikada izrađenih električnih automobila, a vlasnik mu je bio pionir "zelene" energije i dizajner automobila Andrew Riker.

Ovaj je automobil izrađen 1898. godine i registriran u SAD-u, gdje je sudjelovao i na utrci Charles River Park Race. Tamo je, na iznenađenje mnogih, pobijedio u konkurenciji benzinskih automobila i time postao slavan. Izvješća iz tog doba kažu kako je postizao brzine od nevjerojatnih 65 km/h, a na jednom punjenju baterija mogao je prevaliti oko 80 kilometara.

Aukcijska kuća kaže kako je riječ o najvažnijem električnom automobilu ikad izrađenom, te pobjedniku nekoliko utrka s kraja 19. stoljeća.

Trenutačno je ovaj jedinstveni automobil u izvrsnom, nerestauriranom stanju, s originalnom registarskom pločicom na kojoj su Rikerovi inicijali A.L.R. Vjeruje se da je to ujedno i prvi električni automobil ikada registriran u SAD-u, te da je jedini preostali primjerak ovakvog vozila iz ovog razdoblja.