EQC je Mercedesov odgovor na Jaguarov I-Pace i Teslu model X

Renomirani proizvođač automobila Mercedes prikazao je novi SUV model EQC za 2019. godinu s kojim kreće u borbu za dio tržišnog kolača električnih vozila

Marko Guzina petak, 14. rujna 2018. u 06:00

Nedavno je javnosti prikazan Mercedes EQC, električni SUV model, prvi svoje vrste da nosi zvijezdu Mercedesa. Uz ovo riječ je i o prvom modelu sazdanom na novoj EQ platformi za vozila s električnim pogonom. U razvoj ove platforme je Mercedes planirao uložiti 10 milijardi eura s tim da su u konačnici potrošili "više od tog iznosa" iako ne specificiraju koliko. Na temelju ovoga možemo zaključiti da tržišni segment električnih vozila u ovoj tvrtki ne doživljavaju olako.

Pojavom je EQC spoj klasičnog i modernog, a malo toga odaje da je riječ o električnom vozilu
Pojavom je EQC spoj klasičnog i modernog, a malo toga odaje da je riječ o električnom vozilu

Uz predstavljanje smo mogli saznati da će EQC biti izrađivan na proizvodnim trakama za postojeće modele (pogonjene motorima s unutarnjim izgaranjem) te da će prvi primjerci biti načinjeni u Bremenu, a zatim i u Kini točno "2019. godine". Tehnički podaci koji su objavljeni ipak djeluju preciznije te govore o pogonu na četiri kotača, po jednom motoru za prednju i stražnju osovinu te ukupno 300kW odnosno 408 konjskih snaga. Uz bateriju od 80 kWh najveći doseg prema europskim normama s jednim punjenjem iznositi će 450 km, a krajnja brzina će biti elektronski ograničena na 180 km/h.

Ovaj automobil biti će izravna konkurencija aktualnom Tesla modelu X te Jaguaru I-Pace s tim da je početak prodaje u Njemačkoj najavljen za proljeće uz cijenu od 75.000 eura. Osim uglađenog dizajna te 500 litara prtljažnog prostora EQC će vlasnicima za te novce donijeti i naramak naprednih tehnoloških rješenja koja su se već ustalila u klasi. Uz to pred vozačem će informacije biti prikazane na dva ekrana visoke razlučivosti, dijagonale 10,25 inča, a način prikaza će se moći mijenjati, baš kao i način rada pogonske grupe, ovjesa i drugoga.

Informacije vozaču podastiru dva ekrana koja mjere po 10,25 inča
Informacije vozaču podastiru dva ekrana koja mjere po 10,25 inča

Ako je vjerovati najavama ovo je tek prvi iz niza dugo planiranih napada na tržište električnih automobila koji će doći iz Njemačke. Dok Mercedes najavljuje širenje EQ palete modelima EQA te EQS, uskoro očekujemo prikazivanje novog Audi e-Tron, jasno posve električnog modela.Prijenosni zvučnici priznatih svjetskih brendova!

JBL, MARSHALL, HARMAN/KARDON

Ronis je dom najboljim svjetskim brendovima. Otkrij vrhunski zvuk, uvijek i svugdje. Provjeri ponudu!

Kupi

BT APTX soundbar sa subwooferom

ACOUSTIC ENERGY Aego 3

Kombinacija suba i soundbara za sve one koji žele kompaktno kućno kino odličnog zvuka uz značajnu uštedu na prostoru. Kompaktan dizajn, digitalno povezivanje, daljinsko upravljanje, 2 x RCA Phono, 65VA

1.725 kn 2.299 kn Kupi

Bežični WiFi BT zvučnik

HARMAN KARDON OMNI 10 PLUS

Omogućuje jednostavno postavljanje bežičnog HD glazbenog sustava. Najbrži način da svoju glazbu učinite bežičnom bilo gdje u svom domu. Spotify, Chromecast, 52Hz~20kHz.

1.699 kn 1.919 kn Kupi