Francuzi nude kit za pretvaranje bilo kojeg automobila u električni za 8.500 eura

Francuski startup Transition-One nudi komplet za preobrazbu klasičnih modernih automobila u električne u samo jednom danu

Sandro Vrbanus ponedjeljak, 5. kolovoza 2019. u 06:00

Francuski startup Transition-One osmislio kit za pretvaranje automobila s motorima s unutarnjim izgaranjem u električna vozila. Sustav, koji je dostupan tek za prednarudžbe, funkcionira na manjim modernim automobilima i trebao bi se u slobodnoj prodaji naći sljedeće godine.

Po objavi Bloomberga i nekoliko velikih svjetskih medija, stranica francuske kompanije bila je toliko preopterećena posjetima zainteresiranih da su je morali "olakšati" i na njoj su ostavili tek formular za predbilježbe o informacijama vezanima uz narudžbe. One će krenuti vjerojatno ove jeseni nakon što nadležni regulatori odobre potrebne dozvole za ovu tehnologiju.

U čemu je, dakle, stvar?

Francuzi su osmislili kit uz koji bi se brojni modeli novijih automobila na klasični pogon mogli pretvoriti u električna vozila. Sustav će, kažu, prvo podržavati sljedeće modele: Renault Twingo II, Fiat 500, Citroen C1, Peugeot 107, Toyota Aygo te VW Polo. Nakon njih na red će doći i ostali najprodavaniji modeli gradskih automobila u Europi.

Planirana prodajna cijena kita je 8.500 eura, a uz subvencije francuskih vlasti ona može pasti na samo 5.000 eura – što je već na razini realno isplativog projekta ako se računaju uštede na gorivu. Nije, dakle, ni čudo da je navala potencijalnih kupaca srušila web ovog startupa.

Međutim, obećanje dometa nije baš blistavo. Transition-One kaže kako će njihov set omogućiti ovakvim automobilima, kad budu pogonjeni baterijama i elektromotorom, autonomiju od tek 100 kilometara. Najviša brzina trebala bi im biti oko 110 km/h. O nečemu ambicioznijem od gradske vožnje, dakle, ne treba niti razmišljati.

Prototip već postoji

Na prototipu, izrađenom od Renault Twinga baterije su smještene u prostor motora i rezervoara za gorivo. Masa im je oko 120 kilograma, a riječ je o istom modelu baterija kakve se ugrađuju u Teslu. Francuzi kažu kako se retrofit ugradnja njihovog seta može obaviti u samo jednom danu.