Harley-Davidson ubrzava ulaganja u električne motocikle

Kultni američki proizvođač motocikala potvrdio je elektrifikaciju svojih motora, što će ljubitelji vožnje na dva kotača nesumnjivo smatrati svetogrđem

Sandro Vrbanus četvrtak, 1. veljače 2018. u 22:01

U sezoni financijskih izvješća na ovim stranicama obično pišemo o zaradama velikih IT i drugih tehnoloških kompanija, no kada se netko poput kultnog Harley-Davidsona nađe među njima, jasno je da "nešto nije u redu". Naime, ovaj američki proizvođač vjerojatno najprepoznatljivijih motocikala na svijetu u sklopu objave poslovnih rezultata najavio je povećanje investicija u – električne motocikle.

U Harley-Davidsonu kažu da im je cilj prvi električni motocikl lansirati na tržište u narednih 18 mjeseci, pa će već sada početi agresivnije investirati u njihov razvoj i proizvodnju. Ovaj bi potez, svojevrsno svetogrđe kad je riječ o legendarnom "Harleyu", trebao kompaniji otvoriti vrata do novih tržišta i sasvim novih i drugačijih kupaca.

Koncept električnog motocikla predstavili su još prije dvije godine
Koncept električnog motocikla predstavili su još prije dvije godine

I električni motocikli ovog proizvođača bit će pozicionirani kao "premium" proizvodi, a trebali bi povećati uzbuđenje koje vlada oko motociklizma u svijetu. Šef Harley-Davidsona Matt Levatich izjavio je kako je za njih vrlo uzbudljiva činjenica da će im za rast poslovanja u budućnosti biti zaslužni i električni motocikli.

U Harley-Davidsonu su, poznata je to činjenica, još 1994. podnijeli patentnu prijavu na karakterističnu buku koju njihovi motocikli proizvode. Iako je ona 2000. godine povučena, taj slučaj pokazuje koliko ovaj proizvođač polaže na specifičan zvuk koji njegova vozila proizvode. Noćna mora svakog bikera vjerojatno je chopper koji vozi bez tog ili sličnog zvuka iz ispušnih cijevi, a za sada iz kompanije ne najavljuju kako će se "glasati" njihove električne krstarice na dva kotača.