Honda Motocompacto: električno prometalo u koferu

Malo električni romobil ili skuter, malo četvrtasta kompaktna kutija koju je lako pohraniti i prenositi – to je novo Hondino prijevozno sredstvo osmišljeno za prijevoz u urbanim sredinama i zabavu

Sandro Vrbanus subota, 16. rujna 2023. u 11:11

Honda je predstavila koncept električnog vozila namijenjenog za mikromobilnost – skuter nazvan Motocompacto. Kombinacija je to električnog romobila i nešto naprednijeg i većeg gradskog skutera. Za razliku od romobila, na ovaj se skuter može sjesti, ima oslonce za noge, pa bi nešto duža vožnja na njemu trebala biti udobnija.

"Motocompacto je osmišljen kako bi prizvao slobodu, osigurao radost za sljedeću generaciju i uklonio granice za svoje vozače" – opisuju svoju inovaciju iz Honde. Osim klasične vožnje, ovo vozilo vlasnicima može poslužiti i da se kreativno izraze, tj. da njegove oveće bočne stranice ukrase prema vlastitim željama. Kad je riječ o području primjene, japanski proizvođač kaže da će svoje mjesto ovakav skuter naći u gradovima, sveučilišnim ili poslovnim kampusima, ili pak prilikom kraćih zabavnih izleta.

Zanimljiva ideja, osrednje specifikacije

Kako kažu iz Honde, osnovna bi prednost ovakvog dizajna trebala biti prenosivost. Cijeli se, naime, Motocompacto može sklopiti u kompaktni četvrtasti "kofer", širok 9,4, visok 53,6 te dugačak 74,2 centimetra. Vozilo teži poput malo robusnijeg električnog romobila, oko 18,8 kilograma.

Vozne karakteristike nisu mu pretjerano ambiciozne. Najviša brzina bit će mu 24 km/h, doseg s jednim punjenjem baterije jedva 20 kilometara, a do svoje najviše će brzine ubrzavati za oko 7 sekundi. Nosivost mu je 120 kilograma, što je opet usporedivo s boljim romobilima. Baterija se na kućnoj utičnici može napuniti za 3,5 sata.

Izrada je, prema prikazanome, robusna i oslanja se na metalnu konstrukciju. Motor je smješten u prednji kotač, na upravljaču se nalazi kontrolni zaslon, a sve funkcije mogu se nadzirati i putem povezane mobilne aplikacije. Iz Honde kažu tek da će ovaj električni skuter/romobil u prodaju "uskoro", no za sada ne govore o njegovoj planiranoj cijeni.