I James Bond je izvisio: ipak ništa od električnog Aston Martina Rapide E

Aston Martinov potpuno električni automobili Rapide E ipak neće u serijsku proizvodnju, razlog je vjerojatno nedostatak novca za njegov razvoj

Sandro Vrbanus nedjelja, 12. siječnja 2020. u 06:30

Luksuzna britanska marka automobila Aston Martin naznačila je prošle godine kako će početi s elektrifikacijom, a jedan od medijski najatraktivnijih poteza bila je najava da će njihov prvi potpuno električni model među prvima voziti – James Bond. Naravno, trebalo se to dogoditi u filmu u kojem ga glumi Daniel Craig a koji će u kina stići tijekom ove godine. Međutim, osim filmske, svaka druga budućnost najavljivanog Aston Martina Rapide E je, čini se, vrlo neizvjesna.

Kako je doznao AutoCar, koncept e-vozila na kojem su od 2015. godine radili u Aston Martinu i kineskoj kompaniji LeEco, stavljen je na čekanje. LeEco je još ranije odustao od njega zbog financijskih problema, pa su Britanci tada bili odlučili proizvesti samo ograničenu seriju od 155 komada po mogućoj cijeni od 250.000 britanskih funti (preko 2 milijuna kuna).

James Bond ostao bez nove "pile"

Financijski problemi sada su nagnali i britansku kompaniju da odustane od daljnjeg razvoja ovog moguće vrlo zanimljivog automobila. Prema najavama, trebao je imati dva elektromotora ukupne snage 600 KS, najveću brzinu od 250 km/h, ubrzanje od 0 do 100 km/h ispod 4 sekunde te autonomiju od 320 kilometara – pa je prava šteta da ga nećemo vidjeti u stvarnosti.

Odluka da se Aston Martin Rapide E stavi na led donesena je nakon nekoliko vrlo skupih odgoda. Sva tehnologija razvijena za njega nastavit će postojati unutar kompanije, no napori će biti koncentrirani samo na razvoj tehničkih rješenja koja bi se mogla prodati drugim proizvođačima. Kako sada stvari stoje, Aston Martin neće tako skoro na tržište izbaciti svoj električni automobil.

A James Bond? On će u filmu "No time to die" voziti Aston Martinove druge uzdanice: DB5, DBS Superleggeru, Valhallu i V8 Vantage.