I James Bond prelazi na struju

Punjač. Brzi punjač. Mogla bi ovo lako biti jedna od rečenica u nadolazećem filmu o najpoznatijem britanskom tajnom agentu, jer će 007 po novome voziti – električni automobil

Sandro Vrbanus subota, 16. ožujka 2019. u 07:00

Poznata je stvar da su filmovi o britanskom tajnom agentu Jamesu Bondu jedan veliki prostor za product placement, odnosno za promoviranje raznih, redom luksuznih, marki proizvoda – od satova, odjeće, nakita, pića, pa i automobila. Legendarni 007 do sada je tako vozio sportski nabrijane Lotuse, BMW-e i Bentleye, ali nekako najčešće ga se moglo vidjeti u nekom od aktualnih modela Aston Martina.

U nadolazećem filmu, koji se priprema pod kodnim nazivom Bond 25, Jamesa Bonda ponovno će utjeloviti Daniel Craig i ponovno će sjesti za upravljač Aston Martina. No, prvi puta za njime neće ostajati buka V8 ili sličnog motora jer će novi Bondov automobil biti – električni Aston Martin Rapide E.

Vijest o ovome donio je britanski tabloid Sun pod naslovom "Špijun koji me uštekao". Odluka o prelasku na električni pogon došla je, navodno, od inače ekološki osviještenog redatelja novog filma, Carya Jojija Fukunage.

Aston Martin će proizvesti tek 155 komada ovog modela, a svaki od njih koštat će nešto preko 2 milijuna kuna (250.000 britanskih funti). Prvi kupci svoj će primjerak dobiti do kraja ove godine, a premijera filma je planirana za 2020.

Aston Martin Rapide E pogone dva stražnja elektromotora ukupne snage 600 KS. Postiže najveću brzinu od 250 km/h, ubrzanje od 0 do 100 km/h mu je nešto ispod 4 sekunde, a 65-kilovatsatna baterija omogućava mu autonomiju od 320 kilometara, što će vjerojatno Bondu biti dovoljno da uhvati ponekog zlikovca. Agent 007 neće morati ni mnogo vremena gubiti na punjenje, jer bi 800-voltni sustav baterija u Rapideu E trebalo biti moguće puniti vrlo brzim punjačima snage 100 kW.