Legendarni čehoslovački skuter Čezeta dobio modernu električnu verziju

Ikona čehoslovačke industrije 50-ih godina prošlog stoljeća zajahala je na val elektrificiranja retro motocikala i izbacila električnu Čezetu 506

Sandro Vrbanus ponedjeljak, 19. studenog 2018. u 06:00

Kad mogu legende poput Harley-Davidsona i Vespe, zašto ne bi mogla i "istočnoeuropska Vespa", češka Čezeta, dobiti svoju električnu inačicu? Čezeta je inače marka gradskih skutera koja se od 1957. proizvodila u ništa manje legendarnoj tvornici oružja i dijelova za autoindustriju Češka Zbrojovka, koja je u svojim počecima bila dijelom grupacije Škoda, velike industrijske korporacije tadašnje Čehoslovačke.

Svojim neobičnim izgledom i dužinom od preko 2 metra češki se motocikl izdvajao od konkurencije. Karakterizirao ga je izduženi prednji dio u kojem je bio smješten rezervoar goriva, što je omogućilo velik prtljažni prostor ispod sjedišta. Čezeta se izvorno proizvodila do 1964. godine u inačicama 501, 502 i 505, da bi ponovno oživljavanje branda doživjela modelom 506 lansiranim 2013. godine. Sada je Čezeta 506 dobila i svoju – električnu inačicu.

Česi su zadržali kultni neobični izgled Čezete iako je novi motocikl opremljen najnovijim tehnologijama. Ugrađene Panasonicove baterije od 6kWh daju mu autonomiju od 120-150 kilometara s jednim punjenjem, dok elektromotor snage 11 kW može ovaj skuter potegnuti i do brzine od 120 km/h. Zahvaljujući novim materijalima korištenima u proizvodnji motocikl teži tek 137 kg.

U specifikacijama stoji da vožnja novom Čezetom košta tek 0,80 eura za 100 kilometara, a svaki sat punjenja na običnoj kućnoj utičnici dodat će oko 42 kilometra autonomije.

Iz kompanije najavljuju kako će proizvesti tek dvije tisuće komada iz prve serije električne Čezete 506, a prednarudžbe primaju već sada. Cijena iznosi 11.000 eura, a skuter je prošao i homologaciju za tržište EU.