Prvi električni Harley Davidson spreman je za proizvodnju

Kultni američki proizvođač otkrio je kako će izgledati njihov prvi električni motocikl, uz ponešto tehničkih detalja

Sandro Vrbanus četvrtak, 8. studenog 2018. u 06:00

"Ovo je zvuk budućnosti", "revolucija", "nešto sasvim novo" – riječi su kojima Harley Davidson opisuje svoj jučer predstavljeni motocikl. Govorimo, dakako, o LiveWireu, prvom električnom modelu ovog legendarnog američkog proizvođača o kojem se govori još od 2014. godine. Iz Harley Davidsona napokon su u javnost izišli s finalnom inačicom, te najavili kako će već od siječnja početi primati narudžbe za električnu cestovnu jurilicu.

Za pogon LiveWirea bit će zadužen elektromotor s permanentnim magnetom, koji će imati ponešto drugačiji zvuk od svih drugih "harleya", za koji kažu kako će mijenjati frekvenciju i glasnoću na višu razinu povećanjem brzine. Bez kvačila i mijenjanja brzina, snaga od 72 KS (uz 70 Nm okretnog momenta) će se izravno po okretanju ručice gasa prenositi na cestu.

Podaci o ubrzanju koje će se moći postići, kao niti o autonomiji s jednim punjenjem baterija, nisu objavljeni. Očekuje se da će u LiveWire biti ugrađena baterija koja će mu omogućiti, uz opciju brzog punjenja, preko 160 kilometara autonomije.

Za kočenje će biti zadužene Brembo diskovi, litij-ionska baterija za pogon bit će smještena u aluminijsko kućište, dok će za svjetla, sirenu i putno računalo biti zadužen poseban akumulator. Tehnologija će se pobrinuti da vozač na zaslonu u boji može podesiti način vožnje, odabrati jedan od sedam mogućih, i prepustiti se užitku krstarenja cestama.

LiveWire će ciljati na modernu i urbanu populaciju koja je zainteresirana kako za vožnju i brzinu, tako i za očuvanje okoliša i održivost – nasuprot velikim i bučnim potrošačima energije kakve su tradicionalno vozili Harley Davidsonovi kupci. Na cestama će se njihov prvi električni motocikl naći već sljedeće godine, po za sada još nepoznatoj cijeni.3-sistemski bass-reflex podni zvučnici

FOCAL ARIA 948 Prime

Novi tip 3-way zvučnika koji bez napora pružaju intenzivan i kontroliran bas, simboliziraju povratak "pravog" akustičnog zvučnika, 37Hz - 28kHz, 8 ohma, 50-350W

17.499 kn 25.199 kn Kupi

Bežični zvučnici sa Uni-Q driverom

KEF LS50 Wireless II

Wi-Fi, bluetooth 4.2, ROON Ready, UPnP kompatibilnost, Google Chromecast, izlazna snaga po zvučniku LF: 280W, HF: 100W

15.999 kn 18.999 kn Kupi