Na struju polako prelaze i snježni skuteri

Američka kompanija Taiga Motors prikupila je preko 100 milijuna dolara investicija za svoje projekte električnih vodenih jet skija i skutera za snijeg, koji se već sada mogu kupiti u SAD-u

Sandro Vrbanus nedjelja, 20. ožujka 2022. u 10:57

Automobili na struju, romobili na struju, bicikli na struju, zrakoplovi na struju – sve su to inovacije koje posljednjih godina sve češće viđamo i postaju gotovo pa svakodnevna pojava. Nizu električnih prijevoznih sredstava američka je kompanija Taiga Motors odlučila priključiti još dvije, ranije neistražene kategorije. Na baterije i elektromotore su, naime, preradili prvo jet ski za vožnju po vodenim površinama, a sada su na tržište plasirali i električne snježne sanjke (snowmobile, odnosno snježni skuter).

Iako je ova sezona vožnje po snijegu pri kraju, njihov prvi električni snowmobile Taiga Nomad tek je ovih dana stigao na tržište. Proizvođač kaže da mu je doseg s punim baterijama do čak 100 kilometara, a motor snage 90 KS može "potegnuti" teret od 500-tinjak kilograma. Sve to čini bez štetnih emisija i velike buke po kojima su ova vozila inače prepoznatljiva.

Nomad se diči i regenerativnim punjenjem baterija prilikom kočenja, "neuništivim" izravnim prijenosom snage s elektromotora na gusjenice pomoću zupčastog remena, kao i činjenicom da je iz pogonskog sustava izbačeno mnogo dijelova (poput prijenosa), kod ovih vozila inače vrlo zahtjevnih za odražavanje. Uz najsnažniji punjač, baterija Nomada može se napuniti na 80% za samo 30 minuta, dok se u najsporijoj varijanti (na kužnoj utičnici) potpuno napuni za oko 14 sati.

Nomad
Nomad

Početna cijena napredne električne jurilice za snijeg je nezanemarivih 17.500 američkih dolara. Taiga će ponuditi još nekoliko varijanti sličnog vozila, za razne namjene (sport, vuča, prijevoz više putnika), najbrži od kojih će od nule do 100 km/h ubrzavati za 3,7 sekundi uz motor od čak 180 KS.

U svojoj ponudi isti američki proizvođač od ranije ima i električni jet ski Orca – on, pak, vodom može ploviti brzinom višom od 100 km/h, ima motor snage 180 KS i autonomiju od dva sata vožnje. Početna cijena ista je kao kod snowmobilea.

Kompanija Taiga Motors prošle je godine svoje dionice plasirala na burzu i u ton procesu prikupila čak 100 milijuna dolara kapitala za razvoj i proizvodnju svojih električnih vozila.

Orca
Orca