Elektrifikacija zrakoplovstva: proizvođač Cessni preuzeo slovenski Pipistrel

Textron, američki proizvođač malenih putničkih zrakoplova, preuzeo je slovensku tvrtku koja je razvila prvi certificirani električni zrakoplov u svijetu

Sandro Vrbanus petak, 18. ožujka 2022. u 15:57

Američka kompanija Textron možda široj javnosti nije poznat po tom imenu, iako je riječ o gotovo 12 milijardi dolara vrijednoj kompaniji. Poznatije su njihove marke pod kojima prodaju svoje zrakoplove: primjerice Cessna, Beechcraft i Bell imena su za koja vjerojatno znaju i oni koji manje pasionirano prate tehnologiju i avijaciju.

Textron je ovoga tjedna u svoju oveću avijacijsku obitelj integrirao još jedno svjetski relativno poznato ime – slovenskog proizvođača električnih putničkih zrakoplova Pipistrel. Slovenska kompanija nastala je još 1989. godine, a osnovao ju je u Ajdovščini Ivo Boscarol, koji je do današnjih dana ostao njezin prvi čovjek. U svojem asortimanu Pipistrel je kroz godine imao više desetaka modela lakih letjelica, jedrilica i ultralakih zrakoplova, a razvijao je čak i eVTOL letjelice.

Njihov dvosjed Pipistrel Velis Electro postao je u lipnju 2020. godine prvi na svijetu potpuno električni zrakoplov sa službenim certifikatom tipa jedne agencije za sigurnost zračne plovidbe, EASA-e.

Osniva se i električna divizija Textrona

Po dovršetku akvizicije, koja će biti provedena do polovice ove godine, Textron će osnovati i novu diviziju, nazvanu Textron eAviation i posvećenu razvoju i proizvodnji električnih i hibridnih, ekološki održivih zrakoplova, čijim će dijelom postati i slovenski Pipistrel.

"Preuzimanjem Pipistrela Textron će biti u jedinstvenoj snažnoj poziciji za razvoj tehnologija za održivo avijacijsko tržište i raznih novih modela aviona kojima će zadovoljavati široke potrebe svojih kupaca. Pipistrel se proslavio kao jedan od najvažnijih i najuspješnijih proizvođača električnih zrakoplova u svijetu. Textron će nastaviti održavati Pipistrelov brand, sjedište, istraživanje i razvoj, kao i proizvodnju u Sloveniji i Italiji, uz istodobne nove investicije u njih s ciljem razvoja i proizvodnje novih proizvoda", poručio je Scott Donnelly, generalni direktor Textrona.

Osnivač Pipistrela Ivo Boscarol ostat će manjinski dioničar i počasni predsjednik uprave. Djelovat će kao savjetnik za buduće proizvodne planove i strategije naredne dvije godine. Financijski detalji preuzimanja nisu objavljeni.