Nikola će proizvoditi električne kamione za odvoz otpada

Proizvođač električnih kamiona Nikola dobio je veliku narudžbu za proizvodnju čak 2.500 kamiona za odvoz smeća, koja bi mogla biti i udvostručena

Sandro Vrbanus srijeda, 12. kolovoza 2020. u 06:00

Proizvođač električnih kamiona Nikola pohvalio se velikom narudžbom koju su dobili od druge najveće kompanije za zbrinjavanje otpada u SAD-u, Republic Services. Ona uključuje izradu i isporuku čak 2.500 kamiona specijaliziranih za odvoz smeća, s mogućnošću proširenja na 5.000 komada.

Iz Nikole poručuju kako će testiranje novog modela smetlarskog kamiona započeti 2022. godine, a isporuke bi naručitelju trebale započeti godinu nakon toga.

Snažniji, tiši i "zeleniji"

Električni pogon i šasija bit će preuzeti od njihovog ranije najavljenog modela Nikola Tre, a ukupni energetski kapacitet (u vodikovim ćelijama i baterijama) bit će oko 720 kWh. S jednim punjenjem ovi bi kamioni trebali moći prevaliti oko 240 kilometara i prikupiti smeće iz oko 1.200 kanti. K tome će biti i značajno tiši od postojećih vozila.

Pogonski sklop kamiona proizvodit će do 1.000 konjskih snaga, što će biti oko tri puta više od dizelskih i plinskih pogona koji se sada koriste u kamionima za odvoz smeća. To će omogućiti nesmetano prometovanje kamiona pod punim opterećenjem uz bilo koje brdo, što u Nikoli smatraju da je velika prednost pred postojećim kamionima.

Kako bi vozila bila u potpunosti prilagođena svojoj specijaliziranoj namjeni, u njihovom će razvoju sudjelovati i predstavnici naručitelja. Prva je ovo inicijativa u industriji zbrinjavanja otpada koja se u ovoj mjeri orijentirala prema ekološkom pogonu, kada je riječ o kamionima za prikupljanje materijala za recikliranje.