Nikola Tre, električni kamion za europske ceste

Američka kompanija Nikola preradila je svoj električni kamion s pogonom na vodikove ćelije i prilagodila ga za europsko tržište

Sandro Vrbanus srijeda, 7. studenog 2018. u 06:00

Američki proizvođač električnih kamiona Nikola svoja je teretna vozila već počeo nuditi na tržištu SAD-a, a sada sa sasvim novim modelom stiže i u Europu. Električni kamion pogonjen vodikovim gorivim ćelijama Tre prilagođen je europskoj regulativi kako bi mogao voziti po cestama Starog kontinenta, dok pogonski sustav dijeli s američkom verzijom.

Tre pokreću motori snage od 500 do 1.000 KS, autonomija mu je deklarirana na 500 do 1.200 kilometara, a punjenje komprimiranim vodikom izvodi se za 20-ak minuta. Nikola se hvali i dvostruko većim ubrzanjem od klasičnih dizelaša, velikom energetskom učinkovitošću kao i torque vectoring sustavom koji drži cijelo vozilo pod kontrolom. Dakako, tu je i činjenica da ovaj kamion ne ispušta nikakve štetne plinove u atmosferu.

Proizvođač kaže kako će Tre biti opremljen i svim sustavima koji bi trebali omogućiti autonomnu vožnju najviše, pete razine, a za svaku sigurnost tu su i redundancije u sustavima baterija, kočnica, gorivih ćelija, te upravljanja.

Rezervacije se primaju putem službene web stranice već sada, a za njih nije potrebno uplatiti depozit. Zanimljivo, konačnu cijenu ovog kamiona iz Nikole nisu objavili, ali kažu kako osim prodaje nude i najam putem leasinga. Proizvodnja bi trebala započeti 2022. ili 2023. godine.