Ovaj električni romobil nastao je na MIT-u

Kompanija Superpedestrian nastala je kao projekt s prestižnog američkog sveučilišta a ima misiju unaprijediti flote električnih romobila koji se mogu unajmiti u gradovima

Sandro Vrbanus četvrtak, 21. studenog 2019. u 10:54

Koncept urbane mikromobilnosti koji je predstavio startup Superpedestrian, nastao na prestižnom američkom sveučilištu MIT, prikupio je 20 milijuna dolara investicija za svoj proizvod – električni romobil za najam. Ova ideja nije ništa novoga, slične koncepte već u mnogim gradovima održavaju kompanije kao što je primjerice Uberov Lime, no ekipa koja stoji iza novog koncepta želi to iskustvo unaprijediti.

Hardver električnih romobila za najam obično je njihova slaba točka. Malena gradska prometala kvare se, otkazuju poslušnost, gube doseg kroz degradaciju baterije, kočnice im otkazuju i slično. Stoga Superpedestrian nudi rješenje – robusni i kvalitetni romobil koji se k tome lako održava i popravlja.

Impresivne tehnikalije

K tome je njihov romobil opremljen baterijom za čak 90 kilometara autonomije, ima ugrađenu elektroničku zaštitu od krađe i vandalizma, za vrijeme vožnje aktivno prati sigurnost vozača, a izrađen je u skladu sa standardima kvalitete iz automobilske industrije. Embedded sustav provjerava stanje romobila čak 1.000 puta u sekundi i prema tome određuje njegove sigurnosne postavke.

Uz kvalitetan hardver Superpedestrian nudi i naprednu softversku podršku koja će ponajprije od koristi biti onima koji bi se bavili iznajmljivanjem romobila. Cijela je platforma smještena u oblaku, a omogućava lake nadogradnje firmwarea, naplatu vožnje, praćenje lokacije svih vozila, praćenje svih njihovih tehničkih parametara, geofencing, itd.

Cijeli proizvod rezultat je tri i pol godine rada na njegovom razvoju i skupljanja iskustava na projektima poput elektrifikacije bicikala kojima se ista ekipa bavila proteklih godina. Smatraju da će ovaj proizvod omogućiti veću efikasnost onima koji romobile iznajmljuju, kao i udobniju i sigurniju vožnju onima koji ih unajmljuju.