Sve šira ponuda električnih romobila u Hrvatskoj

Na već vrlo aktivno tržište električnih romobila na našim prostorima sada se uključuje i proizvođač automobila Seat koji je lansirao svoj električni romobil na Segwayev pogon

Sandro Vrbanus subota, 11. svibnja 2019. u 06:30

Dok gradovi nastavljaju rasti, postizanje učinkovite mobilnosti postalo je jednim od glavnih izazova s kojima se suočavaju institucije i proizvođači automobila. Prometni zastoji, pak, nedostatak parkirnih mjesta i zone u gradskim središtima u kojima su propisane niže razine emisija neki su od svakodnevnih izazova s kojima se suočavaju vozači. Nije stoga čudo da se sve prisutniji trend elektrifikacije prijevoza proširio i na najmanji segment vozila – romobile.

Na hrvatskom se tržištu trenutačno može kupiti i do stotinjak modela i njihovih varijanti električnih romobila mnogih proizvođača, a ponuda u trgovinama zaista je široka. Najjeftinije se modele može naći već od nešto iznad 1.000 kuna, a najskuplji donose cijenu od gotovo 2.000 eura. Detaljnu analizu ponude električnih romobila, ovog se popularnijeg načina prijevoza u gradskim sredinama, možete pročitati u najnovijem broju Buga.

Nakon što je ovaj broj već stigao na kioske, iz Seata su nas izvijestili kako je i njihova marka u Hrvatskoj od sada aktivna na ovom tržištu. Predstavili su tako električni romobil SEAT eXS KickScooter powered by Segway – koji je od ovog tjedna dostupan za narudžbe i u Hrvatskoj.

SEAT eXS KickScooter može se naručiti kod svih ovlaštenih Seatovih trgovaca po cijeni od 4.999,99 kn. Kao i kod usporedivih romobila ove klase, doseg SEAT eXS-a s jednim punjenjem baterije je do 25km, a maksimalna brzina mu je do 25km/h (ovisno o podlozi, masi vozača i slično).

Električni romobili korisnicima omogućavaju transport obično ravnim i gradskim putovima, pa tako i dolazak na odredišta koja su teško pristupačna automobilima. Seatov model ima 8-inčne kotači te prednji i stražnji ovjes, što osigurava jednostavnu vožnju i upravljanje. Model eXS opremljen je prednjim i stražnjim LED svjetlima, ambijentalnim osvjetljenjem s mogućnošću individualizacije, LCD zaslonom, regulacijom razmaka i alarmnim uređajem protiv krađe, a za povećanje njegova dosega može se priključiti i dodatna baterija.

Kako biste usporedili karakteristike ovog modela s ostatkom ponude, podsjećamo da i dalje možete skoknuti do kioska i na njima pronaći svibanjski broj Buga. U njemu ćete, osim aktualne ponude, doznati više i o pravnoj strani vožnje ovim malenim prijevoznim sredstvima kao i o njihovoj (vrlo niskoj) potrošnji električne energije.