Svibanjski Bug vam otkriva kako si podesiti Windowse po mjeri

Ukratko – u ovom Bugu razvaljujemo – od testova pametnih zvučnika druge generacije, preko novih verzija GTX grafičkih kartica, predstavljanja novih proizvoda iz Madrida i New Yorka pa do savjeta gdje se sve u nas može studirati informatika. A o temi broja da ne pričamo…

Drago Galić utorak, 30. travnja 2019. u 06:00

… Ali ipak hoćemo – jedna od onih praktičnih, softverskih tema koje svi vole – kako iz postojećih alata u Windowsima i eventualno, za one koji to žele, dodatni skup vanjskih alata, podesiti Windowse 10 svojim potrebama. I ne samo to – u ovomjesečnoj temi broja naš Matija Gračanin vam otkriva mogućnosti podešavanja za koje ne samo da niste znali kako doći do njih, nego vjerojatno niste ni znali da postoje, odnosno da su moguće u Windowsima. God Mode podešavanje – kao cheat u igrama, samo za Windowse – jeste li znali za to? Za one koji nisu, detaljan opis uz povremeno upozorenje – s velikom moći dolazi i velika odgovornost, posebno za one koji prčkaju po kućnom računalu koje koristi više ukućana. Srećom, tu je i detaljni prikaz korištenja Windows Refresh i Windows Reset opcija koje bi vam trebale pomoći da, ukoliko ste nešto stvarno gadno zabrljali, vratite sve na trenutak dok nije bilo zabrljano.

Od „hardverskih“ tema u širem smislu riječi, jedna nam se učinila posebno zanimljiva s obzirom da se radi o električnim vozilima koja su se, za razliku od električnih automobila o kojima svi pišemo, ali ih malo tko i stvarno vozi, proširila našim ulicama – električnim romobilima. Sandro Vrbanus se potrudio provjeriti što se sve u nas nudi, po kojim cijenama i u kojim cjenovnim razredima možete očekivati koju razinu opreme na ovim vozilima. Što je najbolje od svega i u najnižem cjenovnom razredu dobivate sasvim upotrebljivo elektično vozilo autonomije od barem 20-tak kilometara, a možda i više, što je sasvim dovoljno za gradska putovanja od kuće do škole ili fakulteta, odnosno do posla i nazad.

Bez obzira jeste li ekološki osviješteni pa to radite jer ne želite zagađivati gradski zrak više nego to već jest, odnosno radite li to stoga jer želite uštedjeti (cijena električne energije za 100 prijeđenih kilometara na elektroromobilu je tek oko jedne kune!) ili i jednoga i drugoga, električni romobili s razlogom postaju sve popularniji na našim ulicama.

Provjerite ima li neki i za vas.

A za one uvijek željne novog mobitela, Petric se dokopao najvećeg od tri modela koje je Samsung predstavio kao ovogodišnju top seriju: Samsunga Galaxy S10+. Ekran od 6,4“, rezolucija od 1,440*3,040 točaka, 8 gigabajta RAM-a i 128 GB, 512 GB ili čak 1 TB dodatne mermorije zvuče „zvjerski“. Kako se kvaliteta i pouzdanost nosi u konkurenciji sa sve opakijim kineskim mobitelima i koje su (ako ih ima?) Samsungove prednosti. Sve u detaljnom prikazu nakon „mučenja“ S10+ u dnevnim i noćnim uvjetima, u uredu i na putu…

Tko se namjerava „ponoviti“, odnosno pokloniti si poklon (od sebe, sebi – znaš da je poklon ono baš od srca…), a usprkos bezgraničnoj samoljubavi nema i bezgranične izvore financiranja, tu je nova serija grafičkih kartica GeForce GTX 1660 Ti i GTX 1660. Znače li ta dva slova u sufiksu dovoljno da bi opravdala ne baš ni tako velike razlike u cijenama i koja je od njih najbolja, odnosno najbolji odabir za uloženi novac?

Zna Denis Arunović, koji ih je sve istestirao, izmjerio im tlak i temperaturu i donio svoj sud. Po svoj prilici, trenutno najatraktivnija kupnja za onoga koji svom starom ili nešto starijem računalu žele dati novi poticaj za igranje u višim rezolucijama, pa čak i u VR-u.

Od testova svakako moramo izdvojiti i testove pametnih zvučnika druge generacije: Amazon Echo Plus i Amazon Echo Sub, te odvojeni test Googleovog Home Huba. Koliko ove manje ili više inteligentne alatke poboljšavaju i olakšavaju život, ili samo kućno uživanje u multimediji, a koliko su naporne, glupe ili nezgodne za korištenje van SAD-a, odnosu na malim tržištima kao što je naše? Da vi ne trošite vrijeme i novac, poslali smo naše ljude da provjere za vas. Ne pokušavajte sami, ovo su ipak istrenirani profesionalci…

Kako dolazi kraj školske godine i vrijeme za upise na fakultete – naš tradicionalni godišnji vodič za upis informatičkih studija diljem Hrvatske i ovaj puta je sa vama – najveći i najdetaljniji do sada. Vjerujemo da smo pokrili sve regije i sve gradove u Hrvatskoj u kojima je dostupno studiranje nekog od informatičkih smjerova. Ako, ipak nismo – budemo dogodine imali još veći vodič, samo je pitanje gdje će stati – i ovako je zauzeo poveliki dio lista – možda posebno izdanje Buga? Vidjet ćemo dogodine.

Za konac, igre, kojih ovaj mjesec nije stalo previše (vodič za studije, što da vam kažemo…), ali uspjeli smo ugurati najvažnije: Tom Clancy's The Division 2 i Sekiro: Shadows Die Twice, te dugo očekivani dodatak za DCS World – F-14 Tomcat iz Heatblur Simualtionsa. Kako je biti Maverick i upravljati legendarnom „mačorčinom“ iz filmskog hita iz davnih osamdesetih koji je Toma Cruisa gurnuo u zvjezdane vrhove? Podrška za ogrome rezolucije, VR, nevjerojatna grafika, fizika i umjetna inteligencija – vrhunac simulacijskog dometa za 21. stoljeće.

Znamo da dolaze toplo i sunčano vrijeme s dugim danima koje je bolje provoditi vani nego na zatvorenome, ali gdjegod bili, vjerujemo da će vam se svibanjski broj Buga dopasti – pokrili smo ogroman „teren“, odnosno teme, mislimo da će biti (pažnja! - ide stoput ispucana frazetina!) – za svakog ponešto!

Sretni i veseli bili, na kioscima Bugove kupili.

P.S.

Posebno će sretan onaj biti tko osvoji ultra atraktivnu ovomjesečnu nagradu - Ultra HD TV Sharp 55" 4K LC-55UI7552E.