Svim motociklistima u Ugandi besplatni električni motocikli

Uganda će provesti veliki projekt elektrifikacije prijevoza za obične građane i taksiste, tako što će svima koji vrate motocikle s unutarnjim izgaranjem besplatno dati električni motocikl domaće proizvodnje

Sandro Vrbanus srijeda, 4. siječnja 2023. u 16:04

U svojem tradicionalnom obraćanju naciji za kraj godine, predsjednik Ugande Yoweri Kaguta Museveni najavio je veliki ekološko-ekonomski projekt tamošnjih vlasti. Svim će građanima, koji posjeduju klasične motocikle na fosilna goriva i odluče ih predati, u zamjenu potpuno besplatno dati električne motocikle. Afrička država ovim projektom ide korak dalje od nekih zemalja Europe i svijeta, koje nude financijske poticaje za kupnju električnih vozila ili zamjenu automobila, primjerice, električnim biciklima.

Višestruke koristi

Vlasti Ugande postigle su dogovor s partnerima iz privatnog sektora, koji će vršiti zamjenu benzinskih motocikala za električne, a nadaju se da će ovaj veliki projekt donijeti višestruke koristi. Kao prvo, ističe se ekološka strana – električni motocikli ne zagađuju okoliš i održavaju zrak čišćim.

Nadalje, brojni taksisti koji motociklima (inače poznatima pod nadimkom boda boda) obavljaju usluge prijevoza, imat će upola manje operativne troškove, jednom kada benzin zamijene električnom energijom. I treća korist je za domaće gospodarstvo. Naime, sve električne bode bode koje će se dijeliti besplatno, u zamjenu za klasične motocikle, bit će domaće proizvodnje. Više proizvođača već ih proizvodi u Ugandi, a prodajna im je cijena oko 1.350 američkih dolara.

Zembo - karakteristike električnog motocikla
Zembo - karakteristike električnog motocikla

Vlada je s kompanijama, koje će vršiti zamjenu vozila, ugovorila i dodanu pogodnost – kako bi im se namirili troškovi procesa, dat će im koncesije za upravljanje punjačima električnih motocikala i postajama za brzu zamjenu praznih baterija za pune.

Električni motocikli bit će opremljeni i raznim sigurnosnim funkcijama. Primjerice, u slučaju da je ukraden, bilo koji primjerak moći će se isključiti na daljinu. Isto tako vozilo će automatski prijavljivati ako netko s njega pokuša skidati dijelove.

Zembova postaja za punjenje i brzu zamjenu baterija. Struja koju koriste 100% je dobivena iz solarnih elektrana na samoj postaji, pa je punjenje baterija moguće i u najzabačenijim krajevima Ugande
Zembova postaja za punjenje i brzu zamjenu baterija. Struja koju koriste 100% je dobivena iz solarnih elektrana na samoj postaji, pa je punjenje baterija moguće i u najzabačenijim krajevima Ugande

Tipični model električnog motocikla u Zambiji je onaj proizvođača Zembo. Nudi oko 70 kilometara dosega s jednim punjenjem baterije. Baterija je zamjenjiva i moguće ju je uzeti na leasing. Tako vlasnik motocikla zapravo unajmljuje svoje baterije, mijenja ih na postajama uz cestu i putuje bez brige da će ostati bez struje – što je posebno korisno boda boda taksistima.