Svjetski prvaci u Formuli 1 dizajnirali vlastiti električni romobil

Električni romobil Red Bull Racing RBS#01 jedini je proizvod, osim bolida Formule 1, koji su dizajnirali i stvorili isti inženjeri iz tvornice te momčadi. U skladu s time je postavljena i njegova cijena

Sandro Vrbanus nedjelja, 14. siječnja 2024. u 12:20

Za sve ljubitelje aktualnog momčadskog prvaka u Formuli 1, tima Oracle Red Bull Racing, u ponudi je novi proizvod, stvoren u istim pogonima kao i pobjednički bolidi prošlih sezona. Inženjeri, koji stoje iza tih bolida, dizajnirali su i izradili potpuno drugačiji, jedinstveni – električni romobil. "To je ono što dobijete kada najbolje F1 inženjere na svijetu pustite da rade po svome", poruka je iz Red Bulla, koji je model romobila RBS#01 najavio prije nekoliko mjeseci, a tek ovoga tjedna pustio u prodaju.

F1 romobil

Na njemu je radilo 16 inženjera, u razvoj su uložili oko 2,500 radnih sati, pa su – kako navode – stvorili električni romobil s pobjedničkim pedigreom. Tehničke specifikacije kažu da je riječ o elektromotoru snage 750 W, okretnog momenta 80 Nm, koji energiju dobiva iz 50-voltne baterije kapaciteta 760 Wh, dajući mu izvrstan omjer mase (23 kg) i snage. Domet s jednim punjenjem deklariran je na 64 kilometra, a brzina je ograničena na 32 km/h (odnosno 20 milja na sat, kako bi proizvod bio legalan u SAD-u).

Tu su i hidrauličke kočnice s ukupno 4 cilindra, naplaci od lake legure izrađeni u jednom komadu, otpornost na vodu i prašinu (IP 65), a vozač ovog F1 romobila smije težiti do 120 kilograma – što omogućava konstrukcija načinjena, kako i priliči, od ugljičnih vlakana. Navodno gotovo niti jedna komponenta ovog romobila nije preuzeta s nekog drugog proizvoda ili vozila.

Uzevši u obzir sve navedeno, jasno je da niti cijena neće biti baš obična. Red Bull je priredio tek ograničenu količinu romobila, a oni se prodaju po – 6.500 američkih dolara, s tim da je dostava dostupna samo kupcima u SAD-u.