Tesla opozvala gotovo 54.000 automobila jer ne staju na znak stop

Teslin firmware 2021.44.30.15 trajno će onemogućiti 'rolling stop' funkciju, jer prometni stručnjaci smatraju da je ona izrazito opasna, budući da postoji mogućnost da ne detektira pješaka

Matej Markovinović srijeda, 2. veljače 2022. u 18:40

Opoziv Teslinih automobila česta je vijest u medijima, a za većinu je problema upravo krivac tvrtkin sustav za pomoć vozaču. Tako je, primjerice, Tesla u studenom prošle godine opozvala gotovo 12.000 automobila nakon softverskog ažuriranja, a sada pak želi opozvati njih 53.822 da bi uklonili „roling stop“ (zaustavljanje bez potpunog zaustavljanja) značajku.

Kako prenosi Ars Technica, opoziv će utjecati na Teslin Model 3, Y, S i X koji koriste firmware 2020.40.4.10 ili noviji te koji sudjeluju u beta programu autonomne vožnje. Riječ je, naime, o softveru koji omogućuje odabir stila vožnje automobila – chill, average i assertive.

U assertive načinu vožnje, Teslin automobil neće stati na znak stop prije četverosmjernog raskrižja, ako pritom ne detektira ostale sudionike u prometu ili pješake u blizini. U tom će slučaju, umjesto da se u potpunosti zaustavi, proći raskrižjem brzinom od najviše 9 km/h.

Podsjetimo, Tesla je prvi put lansirala ovu značajku u listopadu 2020. godine, no tek su se u siječnju ove godine dva puta sastali s Nacionalnom upravom za sigurnost prometa na autocestama (NHTSA) vezano uz njenu sigurnost, što je rezultiralo ovim velikim opozivom.