Teslin Model Y bez retrovizora

Iz Tesle su objavili dodatni "teaser" koji bi trebao dodatno pobuditi interes za predstavljanje novog automobila koje je najavljeno za četvrtak

Sandro Vrbanus nedjelja, 10. ožujka 2019. u 04:03

Idućeg četvrtka, 14. ožujka, u Los Angelesu će biti predstavljen novi Teslin automobil, Model Y. Do sada znamo kako je riječ o malenom gradskom SUV-u, a nedavno smo doznali i par tehničkih detalja. Ponovimo, Elon Musk je najavio da će Model Y biti oko 10% veći od Modela 3, samim time i otprilike toliko skuplji, te da će s istim baterijskim setom imati nešto manju autonomiju.

Sada iz Tesle, tjedan dana prije predstavljanja, stiže još jedna teaser fotografija koja prikazuje dugo očekivani Model Y. Postavljena je na stranicu Tesla.com/modely kao najava događanja planiranoga za četvrtak (odnosno za petak u 5 sati ujutro po hrvatskom vremenu).

Kako je riječ o fotografiji koja bi trebala ponešto otkriti a mnogo toga sakriti, na njoj vidimo tek kako bi prednja maska i linija Modela Y trebali izgledati. Zanimljivo, forma vozila gledana od naprijed nije narušena vanjskim retrovizorima.

Ukidanje zrcala za vožnju unatrag i njihova zamjena kamerama već je neko vrijeme plan ne samo Tesle nego i drugih proizvođača automobila, ali su mnoge države spore u legalizaciji takvog rješenja. U SAD-u i EU već postoje inicijative da se omogući registriranje automobila bez fizičkih retrovizora – a činjenica je da će uskoro svi morati o tome nešto ozbiljnije razmisliti jer proizvođačima je očito vrlo privlačno stvoriti automobil elegantnih linija bez da im aerodinamiku narušavaju kućišta vanjskih zrcala. Tehnologija je već sada više nego zrela da se zastarjeli koncept zrcala zamijeni kamerama i monitorima.

NADOPUNA (10.3.): Teslina stranica nadopunjena je novom fotografijom koja sada otkriva i retrovizore i oblik prednjih svjetala... očito da ćemo do četvrtka malo po malo doznavati sve više detalja o modelu Y.