Toyota pripremila široku paletu elektrificiranih vozila za OI u Tokiju 2020.

Otprilike 90% Toyotinih vozila u Tokiju 2020 bit će elektrificirano, s ciljem postizanja najniže emisije plinova ikada zabilježene za flotu službenih vozila Olimpijskih i Paraolimpijskih igara

Sandro Vrbanus petak, 30. kolovoza 2019. u 15:00

Toyota Motor Corporation, globalni partner Olimpijskih i Paraolimpijskih igara, je objavila kako će osigurati cijelu paletu električnih vozila, uključujući jedinstvene verzije modela razvijenih posebno za podršku Olimpijskim i Paraolimpijskim igrama u Tokiju 2020. Kroz elektrificiranu paletu Toyota, zajedno s Organizacijskim odborom Olimpijskih i Paraolimpijskih igara u Tokiju, želi ostvariti najnižu razinu emisije zabilježenu za flotu službenih vozila bilo kojih Olimpijskih i Paraolimpijskih igara, pridonoseći tako i smanjenju utjecaja Igara na okoliš.

90% elektrificiranih vozila

Toyota će osigurati ukupno oko 3.700 vozila za mobilnost Tokio 2020. Velika većina, njih gotovo 90% bit će elektrificirano. Elektrificirana vozila uključujući hibridna električna vozila (HEV), električna vozila s gorivnim člancima (FCEV), kao što su vodikom pogonjen MIRAI, plug-in hibridna vozila (PHEV), Prius PHV (na nekim tržištima poznat kao Prius Prime), te baterijska električna vozila (BEV) uključujući "APM" (Accessible People Mover – pristupačno vozilo za prijevoz putnika) i e-Palette Tokyo 2020 kao i TOYOTA Concept-i. Među elektrificiranim vozilima koja će biti osigurana, Toyota će uključiti otprilike 500 FCEV i otprilike 850 BEV vozila, što je najveća flota za bilo koje Igre do sada.

2.700 vozila će se koristiti uglavnom kao podrška prijevozu između borilišta. To će biti vozila dostupna na tržištu, kao što je Mirai. Preliminarni izračuni govore da će prosječna emisija CO2 vozila dostupnih na tržištu za Tokio 2020. biti manja od 80 g/km, što znači otprilike pola vrijednosti u usporedbi s flotom slične veličine konvencionalnih benzinskih i dizelskih vozila.

Sigurnost kao prioritet

U cilju izbjegavanja sudara i smanjenja ili ublažavanja moguće štete ili ozljeda, sva vozila dostupna za prijevoz osoblja bit će opremljena Toyotinim preventivnim sigurnosnim tehnologijama, uključujući "Toyota Safety Sense" i "Lexus Safety System +". Dodatno, gotovo sva vozila će biti opremljena Toyotinim sustavom Smart Stop Technology, osmišljenim za pomoć u kočenju u slučaju nehotičnog pritiska na papučicu gasa.

Uz službenu flotu, Toyota će podržavati odvijanje Igara i drugim vozilima, uključujući i autobus na gorivne članke, pomoćna vozila koja će podizati putnike do njihovih sjedala ili na sebi imaju pričvršćenu rampu radi omogućavanja putnicima u invalidskim kolicima ulazak u vozilo kroz stražnja vrata, kao i drugim vozilima kao što su viličari na gorivne članke koje proizvodi i prodaje Toyota Industries Corporation.

Tu su i roboti

Povrh toga, zahvaljujući svojim robotima, Toyota će pridonijeti odvijanju natjecanja i postizanju jedinstvenog iskustva koje će premašivati uvriježeno shvaćanje toga što mobilnost znači za Igre. Ove aktivnosti su osmišljene u sklopu izazova koji si je Toyota postavila, a to je osiguravanje "mobilnosti za sve" nudeći različita rješenja za mobilnost kako bi Tokio 2020. bio jedinstveni događaj.