U Beču predstavljeno prvo vozilo za odvoz otpada na vodik

Bečka Čistoća nedavno je predstavila prvo komunalno vozilo na vodik i tako dala uvid u budućnost komunalnog prikupljanja otpada. Prototip vozila testira se na Dunavskom otoku

Bug.hr petak, 5. svibnja 2023. u 18:08
Član bečkog poglavarstva za klimu Jürgen Czernohorszky, voditelj odjela MA 48 Josef Thon i zaposlenik Čistoće ispred vozila za vodik 📷 © Votava/PID
Član bečkog poglavarstva za klimu Jürgen Czernohorszky, voditelj odjela MA 48 Josef Thon i zaposlenik Čistoće ispred vozila za vodik © Votava/PID

U Beču odnedavno prometuje prvo vozilo za prikupljanje otpada na vodik. U testnoj fazi umjesto dizelskog vozila čisti staze na Dunavskom otoku, jako je tih, siguran i klimatski neutralan. Vodik toči u punionici bečkog energetskog poduzeća Wien Energie u 21. gradskom okrugu Floridsdorf, a ekološku struju crpi iz fotonaponskog postrojenja matičnog Magistratskog odjela za gospodarenje otpadom, čistoću i vozni park (MA 48).

Čitav projekt prate stručnjaci Tehnološkog sveučilišta u Beču pa se ispituju dodatne tehnologije kako bi se prilikom nabave vozila moglo posegnuti za iskustvom iz prakse. Cilj je bečke Čistoće vozila na dizelski pogon zamijeniti vozilima na alternativni pogon, a budućnost će pokazati koji je od dva načina pogona – na vodik ili struju – prikladniji. U bečkom odjelu MA 48 već su dva električna vozila za prikupljanje otpada u pogonu. Izdržljivost baterije pri različitim temperaturama i rutama odnosno prikupljanu različitih vrsta otpada također se svakodnevno nadzire i prati.

Prototip vozila za prikupljanje otpada uz jedno punjenje (za dvanaest minuta) može prijeći 160 kilometara, dvaput više nego slična električna komunalna vozila. Dva gorivna članka od po 30 KW tijekom vožnje pune bateriju kapaciteta 85 kWh koja proizvodi energiju za pogon dvaju električnih motora. Za pražnjenje spremnika i prešanje otpada također se koristi električna energija.

Komunalno vozilo na vodik testira se na Dunavskom otoku, a kako je to jedno od omiljenih mjesta za odmor mnogih Bečana, sigurnost posjetitelja jedan je od prioriteta bečke Čistoće. Niski položaj za upravljačem u niskopodnoj kabini vozaču omogućuje dobar pregled okoline i prolaznika. Vozilo od 17 tona zasad će prikupljati miješani otpad i plastiku zapremine do 23 m3.

Beč će već učinio važne korake prema svom cilju da gradski vozni park postane klimatski neutralan do 2030., izjavio je član bečkog poglavarstva za klimu Jürgen Czernohorszky prilikom predstavljanja prvog komunalnog vozila na vodik. Vozni park broji 3.100 vozila, od toga su 183 električna, a neprestano se radi na njihovom povećanju.