Xiaomi će masovno proizvoditi električne automobile već početkom 2024.

Ulaganje od 10 milijardi dolara u razvoj i proizvodnju automobila trebalo bi uroditi početkom serijske proizvodnje već za nešto više od dvije godine, potvrdili su iz kineske kompanije

Sandro Vrbanus utorak, 19. listopada 2021. u 18:27

Lei Jun, prvi čovjek Xiaomija, tijekom dana posvećenoga investitorima u ovu kompaniju, najavio je da će u njihovim pogonima serijska proizvodnja električnih automobila započeti već u prvoj polovici 2024. godine.

Podsjetimo, oni su za te svrhe prošloga mjeseca registrirali kompaniju Xiaomi Automobile u kojoj su već tada imali oko 300 zaposlenika. Isto tako, u narednih 10 godina Xiaomi bi u automobilski biznis trebao uložiti čak 10 milijardi američkih dolara, a trenutačno se bave istraživanjem tržišta, korisničkih preferencija te obavljanjem potrebnih inspekcija u dobavnom lancu koji bi trebao poslužiti za proizvodnju električnih vozila.

900.000 automobila u tri godine

Razvoj automobila inače je višegodišnji projekt, za koji i najvećima treba barem pet godina, pa stoga rok od nešto više od dvije godine – od ideje do serijske proizvodnje – zvuči prilično ambiciozno. Nakon što je CEO kompanije javno iznio planove, a kasnije ih je na kineskoj društvenoj mreži Weibo potvrdio i direktor međunarodnog odjela marketinga Zang Ziyuan, cijena dionice Xiaomija na burzi u Hong Kongu porasla je za oko 5%.

U međuvremenu je ubrzano i zapošljavanje u podružnici Xiaomi Automobile. Kinezi za sada ne otkrivaju hoće li električne automobile proizvoditi i prodavati pod svojom markom, ili će ih samo razvijati i proizvoditi za neke druge, etablirane, autokompanije.

Kako bilo, svjetsko tržište električnih vozila u velikoj je fazi ekspanzije, a jednako tako raste i potražnja za električnim automobilima u Kini. Prema analitičarima Canalysa, tamo će ove godine biti prodano 1,9 milijuna električnih vozila, što će biti rast od 51% u odnosu na prošlu godinu. Planovi Xiaomija nisu ništa manje ambiciozni – u prve tri godine poslovanja planiraju proizvesti (i prodati) oko 900 tisuća vozila.Bežični HiFi zvučnici

AUDIOENGINE A2BT

Premium aktivni zvučnici sa stereo zvukom visoke vjernosti spajaju se sa vašom glazbom sa bilo koje aplikacije ili uređaja u sekundi. Vrhunski Bluetooth mini kućni glazbeni sustav savršen je za radnu površinu ili manje prostore.

1299 2289 Kupi

Prijenosni zvučnik

JBL GO 2 champagne

Prijenosni Bluetooth zvučnik za bežični streaming glazbe sa pametnog telefona ili tableta sa ugrađenom punjivom baterijom za do 5 sati reprodukcije, vodootpornim dizajnom i ugrađenim mikrofonom. Dolazi sa audio kabelom.

189 279 Kupi