Xiaomi i službeno postaje proizvođač automobila

Kineski Xiaomi registrirao je tvrtku Xiaomi Automobile, u nju smjestio 300-tinjak zaposlenika, pa najavio da sada rade na istraživanju i razvoju te osmišljavanju smjera u kojem će nova kompanija krenuti

Sandro Vrbanus četvrtak, 2. rujna 2021. u 15:45

Proizvođač elektroničkih uređaja i jedan od najvećih proizvođača mobitela u svijetu, kineski Xiaomi, još je u travnju najavio kako će početi proizvoditi i električne automobile. Sada, pet mjeseci nakon te objave, stiže i službena informacija o tome da su osnovali zasebnu tvrtku koja će se baviti tim područjem poslovanja – Xiaomi Automobile.

Prema ranijim najavama, u narednih 10 godina Xiaomi bi u automobilski biznis trebao uložiti čak 10 milijardi američkih dolara. CEO kompanije Lei Jun odgovorna je osoba i za ovaj odjel, a potvrdio je kako je osnivački kapital u visini od 10 milijardi juana – također kako je bilo najavljeno u travnju.

Već imaju 300 ljudi

Xiaomi Automobile trenutačno zapošljava gotovo 300 stručnjaka, odabranih između više od 20 tisuća zaprimljenih životopisa. U pet mjeseci od prve najave, tvrtka je obavila velik broj istraživanja tržišta, korisničkih preferencija te inspekcija u dobavnom lancu koji bi trebao poslužiti za proizvodnju električnih vozila. Cijeli okupljeni tim nastavit će, kažu, nastaviti pozivati talentirane pojedince da im se pridruže u razvoju onoga što nazivaju "pametni električni automobil".

Neke detalje objavili su na Weibu
Neke detalje objavili su na Weibu

Prema pisanju kineskih medija, Xiaomi je u međuvremenu razgovarao i s nekim tamošnjim proizvođačima automobila o mogućoj suradnji, no ništa još konkretnoga nije dogovoreno. Među potencijalnim se partnerima tako spominju BYD, Great Wall Motor, Wuling Motors i SAIC, odreda veliki kineski proizvođači vozila.

Osnivači i uprava Xiaomi Automobile
Osnivači i uprava Xiaomi Automobile

Iskoristit će svoje prednosti

Lei Jun je u ranije objavljenom pismu zaposlenicima poručio kako će tvrtka pokušati iskoristiti svoje postojeće znanje, iskustvo i stručnost u području tehnologije, softvera i hardvera kako bi uspješno zakoračili i u ovo, za njih novo, područje poslovanja. Osim toga, krajem prošle godine imali su novčane rezerve od 108 milijardi juana, što im je također od velike pomoći u pokretanju nove kompanije.