Beč potiče tvrtke na izgradnju solarnih panela na gospodarskim objektima

Poduzeća u Beču mogu se prijaviti za subvencije za postavljanje solarnih panela. Austrijska prijestolnica u tu je svrhu izdvojila 1,5 milijuna eura. Projekti se mogu prijaviti do sredine listopada ove godine

Bug.hr subota, 22. travnja 2023. u 21:26
Beč subvencionira solarne panele na nadstrešnicama 📷 © Christian Houdek
Beč subvencionira solarne panele na nadstrešnicama © Christian Houdek

Grad Beč podržava poduzeća u austrijskom glavnom gradu u izgradnji solarnih panela na krovovima parkirališta, benzinskih pumpi ili skladišta. Osigurano je 1,5 milijuna eura, a poduzeća mogu podnijeti zahtjev sve do 15. listopada 2023. Pojedinačna subvencija iznosi maksimalno 30 posto ukupnih troškova postavljana panela i isplaćuje se jednokratno. Solarni paneli snage do 100 kWp financirat će se sa 750 eura po kWp, a paneli sa snagom iznad 100 kWp sa 600 eura po kWp. Maksimalan iznos po solarnom postrojenju je 200.000 eura, a poduzeće može prijaviti najviše dva projekta.

Grad Beč ovom akcijom želi potaknuti poduzeća da iskoriste prednosti solarne energije te da istovremeno daju svoj doprinos klimatskoj budućnosti grada. Kako je istaknuo član bečkog poglavarstva za klimu Jürgen Czernohorszky, Grad Beč zalaže se za razvoj obnovljivih izvora energije kako bi do 2040. godine ostvario cilj i postao klimatski neutralni grad.

Na bečkim krovovima i fasadama te javnim površinama trenutačno je više od 5.000 fotonaponskih sustava.