Čelična termosica u Berlinu bit će najveće skladište topline u Europi

Visok otprilike 45 metara, ovaj toranj čuvat će 56 milijuna litara tople vode kojom će se opskrbljivati stanovnici Berlina

Mladen Smrekar ponedjeljak, 4. srpnja 2022. u 21:02

Toranj smješten u industrijskoj zoni nadomak obala berlinske rijeke Spree opskrbljivat će tamošnje domove toplinom koristeći metodu koja podsjeća na termos boce. Visok otprilike 45 metara, ovaj toranj sadržavat će 56 milijuna litara tople vode.

Pohrana topline

Kad bude dovršeno krajem godine, novo postrojenje u elektrani Reuter bit će najveće europsko skladište topline. No ne za dugo jer se slično, još masivnije "termos postrojenje" planira graditi u Nizozemskoj.

Prema graditelju tornja, komunalnoj tvrtki Vattenfall, on će ove zime grijati domove u Berlinu, čak i ako Rusija prekine opskrbu plinom zbog zapadnih sankcija nakon invazije na Ukrajinu.

"To je ogromna termosica koja nam pomaže da pohranimo toplinu kada nam nije potrebna", objašnjava Tanja Wielgoss, izvršna direktorica tvrtke Vattenfall Wärme Berlin AG. . "A onda je možemo otpustiti kad je budemo trebali."

Berlinska termosica čuvat će dovoljno tople vode da se njome napuni 350.000 kada
Berlinska termosica čuvat će dovoljno tople vode da se njome napuni 350.000 kada

Projekt od 50 milijuna eura

"S toplinskom snagom od 200 megavata, spremnik vrijedan 50 milijuna eura moći će Berlinčane opskrbljivati ​​toplinom 13 sati, čak i po vrlo hladnom vremenu", najavljuje Wielgoß. 

Berlinski toranj trebao bi smanjiti ovisnost o ruskom plinu, ali i količinu emisija koje se koriste za grijanje vode. U ovoj "termosici" čuvat će se voda koju električna energija iz njemačkih solarnih i vjetroelektrana dovodi do temperature vrenja. Kada obnovljiva energija premaši potražnju, može se koristiti za grijanje tornja.