Europska unija i Bill Gates pokreću investicijski fond za čistu energiju vrijedan 100 milijuna eura

Jučer su Europska komisija i Breakthrough Energy dogovorili pokretanje zajedničkog investicijskog fonda Breakthrough Energy Europe koji će promicati nove tehnologije čiste energije

Sandro Vrbanus petak, 19. listopada 2018. u 06:00

Jučer su Europska komisija i Breakthrough Energy, investicijski fond koji vodi Bill Gates, potpisali memorandum o razumijevanju u svrhu uspostave zajedničkog investicijskog fonda Breakthrough Energy Europe (BEE) kako bi inovativnim europskim poduzećima pomogli da razviju i uvedu na tržište potpuno nove tehnologije čiste energije.

Pokretanjem ove inicijative Komisija potvrđuje svoje ciljeve u borbi protiv klimatskih promjena i provedbu Pariškog sporazuma. Usto se promiče i energetska učinkovitost te se tržištima kapitala i ulagačima neupitno daje do znanja da se ne odustaje od globalnog prijelaza na moderno i čisto gospodarstvo, poručuju iz EK.

Breakthrough Energy Europe povezuje javna sredstva s dugoročnim rizičnim kapitalom kako bi istraživanje i inovacije u području čiste energije mogli brže i učinkovitije stići na tržište. S kapitalom od 100 milijuna eura fond će biti usmjeren na smanjenje emisija stakleničkih plinova i promicanje energetske učinkovitosti u područjima električne energije, prometa, poljoprivrede, proizvodnje i zgrada. Riječ je o pilot-projektu koji može poslužiti kao model za slične inicijative u drugim područjima.

Očekuje se da će Breakthrough Energy Europe početi s radom 2019. Prva polovina vlasničkog kapitala osigurat će se iz sredstava Breakthrough Energy, a druga iz financijskih instrumenata za podjelu rizika InnovFin. Ti se instrumenti financiraju iz programa EU-a za istraživanje i inovacije Obzor 2020.

Predsjednik EK Jean-Claude Juncker izjavio je: "Europa mora i dalje odlučno predvoditi borbu protiv klimatskih promjena kod kuće i u svijetu. Moramo se snažno zalagati za modernizaciju europskoga gospodarstva i industrije kako bismo ispunili ambiciozne ciljeve za zaštitu našeg planeta. Udruživanje javnih i privatnih ulaganja u novu, inovativnu tehnologiju čiste energije ključno je za pronalaženje dugoročnih rješenja za smanjenje emisija stakleničkih plinova."

Bill Gates je istom prilikom izjavio: "Trebamo nove tehnologije kako bismo izbjegli najgore učinke klimatskih promjena. Europa se zahvaljujući svojim impresivnim ulaganjima u istraživanje i razvoj pokazala kao važan predvodnik. Znanstvenicima i poduzetnicima koji razvijaju inovacije za zaustavljanje klimatskih promjena treba kapital kako bi izgradili poduzeća koja te inovacije mogu uvesti na globalno tržište. Breakthrough Energy Europe je tu kako bi se taj kapital osigurao."