Kalifornija od 2020. uvodi obvezu ugradnje solarnih panela na nove kuće

U američkoj saveznoj državi Kaliforniji za dvije godine bit će obavezno na sve nove kuće instalirati fotonaponske panele

Sandro Vrbanus ponedjeljak, 7. svibnja 2018. u 13:00

Prelazak na obnovljive izvore energije do sada je za industrije, ali i za kućanstva, bio dobrovoljan, a ponegdje i luksuz – no, u skorijoj bi se budućnosti ovo moglo promijeniti, ako će druge države slijediti primjer Kalifornije. U ovoj, jednoj od najbogatijih američkih saveznih država, od 2020. godine bit će uvedena obveza ugradnje fotonaponskih sustava za proizvodnju električne energije iz solarne na sve nove kuće i zgrade niže od tri kata koje će se tamo graditi.

Prijedlog zakona koji bi obvezao sve graditelje da na krovove ugrade solarne panele u proceduri je donošenja i trebao bi biti potvrđen ovoga tjedna

Trenutačno se u Kaliforniji na 15-20% krovova svih novih obiteljskih kuća nalaze solarne ploče, a kroz dvije bi godine to prema novoj regulativi moralo porasti na gotovo 100%. Jedine dopuštene iznimke bit će građevine na koje se iz tehničkih razloga fotonaponski paneli neće moći postaviti, ili one koje se nalaze u sjeni viših građevina ili drveća pa takva instalacija ne bi imala smisla.

Kalifornija će ovime postati prva američka savezna država, ali i prva u svijetu, koja će uvesti obvezu korištenja obnovljivih izvora energije za nove kuće. Očekuje se i da ovaj potez donese novi zamah u industriju fotonaponskih panela i pripadajućih baterija, jer će nova pravila propisati i poticaje za kupnju kućnih sustava za pohranu električne energije (poput Teslinog Powerwalla).