Kineski fuzijski reaktor postigao novi rekord u duljini zadržavanja stabilne plazme

Eksperimentalni fuzijski reaktor EAST oborio je vlastiti rekord, pa je u željenom stanju užarenu plazmu unutar svojeg tokamaka zadržao stabilnom 403 sekunde. To je još jedan korak prema isplativoj fuziji

Sandro Vrbanus subota, 15. travnja 2023. u 12:58

Kinesko "umjetno Sunce", nuklearni fuzijski reaktor punog naziva Experimental Advanced Superconducting Tokamak (EAST), ponovno se može pohvaliti jednim rekordom. Nakon proizvodnje električne energije jakosti milijun ampera, postizanja temperature plazme više od 100 milijuna °C te zadržavanja plazme na oko 70 milijuna °C u trajanju od tisuću sekundi, EAST je sada uspio zadržati stabilnu plazmu, spremnu za pokretanje fuzijske reakcije, u trajanju od 403 sekunde. Dosadašnji rekord, postavljen u istom reaktoru, iznosio je 101 sekundu.

Mali korak za tokamak

Ovaj napredak ostvaren je, pišu kineski mediji, nakon više od 120.000 pokušaja, a bit će vrlo značajan korak u daljnjem razvoju ove tehnologije. Stabilna plazma u H-modu, stanju visoke zatvorenosti, visoke temperature i gustoće, spremna je pokrenuti fuzijsku reakciju, manje je turbulentna i predstavlja upravo onakvu, kakvu se želi dobiti ne samo u ovom tokamaku, već i u europskom ITER-u, ali i stellaratorima, o kojima smo pisali nedavno.

Rekord od 403 sekunde stabilnog stanja plazme još je jedan korak prema pozitivnoj energetskoj bilanci te, u konačnici, isplativosti umjetne nuklearne fuzije, pokrenute unutar tokamaka. Rezultati EAST-a pomoći će i u razvoju ITER-a i ostalih fuzijskih reaktora zasnovanih na sličnim tehnologijama.

Na projektu EAST u gradu Hefei radi više od 10 tisuća kineskih znanstvenika, u njega je od 2006. godine uloženo gotovo milijardu američkih dolara, no ostvarenje krajnjeg cilja – proizvodnja više energije nego je u reakciju uloženo – i dalje je tek na vrlo dalekom horizontu.