Musk priznao pogreške u projektu solarnih crijepova koji su poskupjeli - nakon sklapanja ugovora

Solarni krovovi, načinjeni od fotonaponskih ploča koje izgledaju kao obični crijepovi, jedan je od glavnih proizvoda Tesle i njima prije koju godinu pripojenog Solar Cityja. No, neki kupci su se požalili na troškove

Sandro Vrbanus srijeda, 28. travnja 2021. u 06:00

Tijekom konferencijskog poziva s dioničarima na kojem su objavljeni najnoviji kvartalni rezultati Tesle, Elon Musk dotaknuo se još jednog projekta od kojeg se prije 4-5 godina mnogo očekivalo. Solarni krov koji je nastao pod okriljem kompanije Solar City, potom integrirane u Teslu, trebao je donijeti revoluciju u proizvodnju električne energije kod kuće, tzv. mini solarima na krovovima.

Iznenadno poskupljenje

Musk je ranije obećavao da će njihovi solarni crijepovi izgledati poput običnog crijepa, što je donekle ostvareno, no i da će biti cjenovno isplativi – što se, pak, nije pokazalo sasvim primjenjivim u praksi. Naime, korisnici su nedavno počeli novinarima u SAD-u prijavljivati iznenadna poskupljenja ovih instalacija. Jedan od njih je tako umjesto 35 tisuća dolara za solarni krov i 30 tisuća za baterije, dobio račun od 75+35 tisuća dolara koje se dogodilo između njegovog potpisa ugovora i početka instaliranja solara.

Iz kompanije su ovo pokušali opravdati zahtjevnom izvedbom montaže na pojedinim krovovima, brojem dimnjaka, spojeva i drugih karakteristika krova koje treba zaobići ili "omotati" u solarni crijep. Lošim medijskim napisima sada je pokušao stati na kraj sam Elon Musk, pa je javno prokomentirao cijelu situaciju.

Musk najavio povrat pologa

Priznao je kako su ovakvi slučajevi njihova pogreška, jer nisu dovoljno dobro procijenili kompleksnost instalacije. Pojavljivali su se tako izvedbeni i strukturalni problemi na krovovima, pa su troškovi postavljanja solarnih ploča koje izgledaju kao crijep značajno porasli. Poručio je, pak, da će svim kupcima koji su doživjeli ovakvu situaciju Tesla vratiti polog u slučaju da ne žele platiti višu cijenu instalacije mini solarne elektrane na svoju kuću.

Solarni krovovi se inače prodaju SAD-u već u trećoj generaciji, za njih je moguće iskoristiti  federalne poticaje za obnovljive izvore energije, a kao prateći proizvod uz njih dolaze i Tesline Powerwall baterije. Jamstvo na instalaciju je 25 godina, a isplativost im ovisi o tipu i cijeni instalacije, lokaciji i potrošnji energije. Zanimljivo, s obzirom na cijenu redovnog krova u SAD-u, postavljanje novog Tesla Solar Roofa umjesto standardnog crijepa koštat će vlasnika kuće tek oko 10 tisuća dolara više (plus baterija, koja je opcionalna). Naravno, po cijenama prije spomenutih iznenadnih poskupljenja.