Nuklearne elektrane Billa Gatesa na čekanju jer su gorivo trebale dobivati iz Rusije

Ruska invazija na Ukrajinu izazvala je svjetsku energetsku krizu, a jedna neočekivana posljedica je i dvogodišnja odgoda pokretanja malenih modularnih nuklearnih reaktora TerraPower

Sandro Vrbanus srijeda, 21. prosinca 2022. u 06:00

Kompanija TerraPower, koju financira Bill Gates, u suradnji s PacifiCorp-om Warrena Buffeta, najavila je lani kako će pokrenuti demo projekt izgradnje novog nuklearnog reaktora u američkoj saveznoj državi Wyoming. Ovaj reaktor, naziva Natrium, trebao je biti prototip za buduće malene, modularne fisijske reaktore, koji bi bili potpuno nova generacija elektrana, s potpuno ekološki prihvatljivim i održivim načinom rada.

O tom projektu 350 megavatnog reaktora hlađenoga natrijem, zajedno sa sustavom toplinskog skladištenja energije taljenjem anorganskih soli, pisalo se u ljeto prošle godine. Tada je plan bio odmah krenuti u izradu prvog reaktora, s ciljem da on bude funkcionalan do 2028. godine. Međutim, tada su odnosi SAD-a i Rusije još bili koliko-toliko normalni, nije bilo rata u Ukrajini i međunarodnih sankcija, pa je Gatesova kompanija planirala – barem u početku – gorivo nabavljati od Rusa.

Ruski HALEU

Gorivo za ovaj tip elektrana trebao je biti srednje obogaćeni uranij, koji ima udio izotopa uranija-235 između 5 i 20%. To se gorivo naziva HALEU (high-assay low-enriched uranium), a Rusija je tada istaknuta kao jedini mogući budući dobavljač. SAD su, naime, zaustavile širenje proizvodnje HALEU uranija na svojem teritoriju. Suočeni s novonastalom situacijom, TerraPowerovi su čelnici objavili kako su primorani odgoditi planirani početak rada svoje prve elektrane za najmanje dvije godine.

Istodobno traže od američkog Kongresa da odobri 2,1 milijardu dolara za širenje proizvodnje nuklearnog goriva HALEU u proračunskom paketu koji bi trebao biti donesen do kraja godine. Bez obzira na to, jasno je kako elektrana Natrium neće moći pribaviti dovoljno goriva za započinjanje rada 2028. godine. Pogoni za obogaćivanje uranija u SAD-u trenutačno su u stanju masovno proizvoditi tek nisko obogaćeni uranij, koji ima sadržaj uranija-235 od najviše 5%. Omogućavanje širenja ove tehnologije, kažu, još je jedan od načina da SAD postanu energetski neovisnije, pogotovo o nuklearnom gorivu koje dolazi iz "neprijateljskih" zemalja.

Radovi idu dalje

Iako je odgoda Gatesovog plana neminovna, i izvan kontrole TerraPowera, oni su najavili kako nastavljaju s ostalim planovima, koje mogu kontrolirati. Tako će nadolazećega proljeća biti pokrenuta izgradnja pogona za pripremu natrija u Wyomingu. Do sredine desetljeća planiraju tamo zaposliti oko 2 tisuće ljudi, a već sada oko 800 inženjera radi na istom projektu.

Sva sredstva uložena u projekt Natrium, a govorimo o 830 milijuna dolara privatnih investitora te 1,2 milijarde federalne pomoći, bit će usmjerena ka dovršetku elektrane, kako je i najavljeno. Isto tako, TerraPower i PacifiCorp ostaju pri svojem planu da do 2035. godine prvom reaktoru dodaju još njih pet.