Bill Gates i Warren Buffett pokreću izgradnju nuklearne elektrane nove generacije

Tvrtke pod patronatom dvojice milijardera u američkoj će saveznoj državi Wyoming, u jednoj napuštenoj termoelektrani na ugljen, pokrenuti izgradnju nuklearke s revolucionarnom novom tehnologijom

Sandro Vrbanus ponedjeljak, 7. lipnja 2021. u 06:00

Američki milijarderi Bill Gates i Warren Buffet još su jednom udružili snage, ovoga puta u području energetike. Njihove tvrtke TerraPower, koju financira Gates, te PacifiCorp u vlasništvu Buffetta, objavile su kako će zajedno pokrenuti demo projekt izgradnje novog nuklearnog reaktora u američkoj saveznoj državi Wyoming. Reaktor će biti izgrađen u sklopu jedne napuštene termoelektrane na ugljen, a trebao bi poslužiti kao dokaz koncepta nove tehnologije nuklearnih elektrana.

Službeni naziv reaktora i tehnologije je Natrium, a ona je osmišljena kako bi ostvarila proizvodnju energije na ekološki prihvatljiv način, povećala stabilnost elektroenergetske mreže i omogućila budućnost energetike bez emisija stakleničkih plinova. Osim što će biti demo projekt, on će u konačnici dovesti do potpuno funkcionalne nuklearne elektrane na kojoj će se ispitivati funkcije, dizajn i konstrukcija tehnologije Natrium.

Demo projekt

Projekt uključuje izgradnju 350 megavatnog reaktora hlađenoga natrijem, zajedno sa sustavom toplinskog skladištenja energije taljenjem anorganskih soli. Ova tehnologija pohrane viška proizvedene energije u stanju je, prema potrebi mreže, privremeno povećati snagu elektrane na 500 MW, u trajanju od najviše pet i pol sati. To je, pojašnjavaju, dovoljno za napajanje oko 400.000 kućanstava. Varijabilni output ove nuklearke znači da se ona može dobro nadopunjavati s drugim obnovljivim izvorima energije te ubrzati dekarbonizaciju u proizvodnji struje.

Tehnologija Natrium revolucionarna je i po tome što pojednostavljuje tradicionalno kompleksan dizajn nuklearnih reaktora i čini ga modularnim, smanjujući trošak njihove izrade, a istodobno povećava njihovu pouzdanost i sigurnost u radu.

Do sada je razvoj ove tehnologije američko Ministarstvo energetike subvencioniralo s 80 milijuna, Kongres je iz federalnog proračuna izdvojio 160 milijuna dolara, uz mogućnost povećanja u narednim godinama. Ukupni trošak projekta trebao bi biti oko milijardu dolara, pa je za pretpostaviti da ostatak ulaganja dolazi od Gatesove i Buffettove kompanije.