Proizvodnja energije iz solarnih sustava u rekordnom porastu

Tijekom 2016. godine u svijetu je instalirano oko 74 GW kapaciteta solarnih elektrana, od čega je za oko polovice zaslužna Kina

Sandro Vrbanus četvrtak, 5. listopada 2017. u 22:30

Međunarodna energetska agencija (International Energy Agency, IEA) objavila je podatke o proizvodnji električne energije u 2016. godini. U analizi je vidljivo da su obnovljivi izvori najbrže rastući oblik proizvodnje energije, pa je gotovo dvije trećine novih energetskih kapaciteta u svijetu vezano uz njih.

Rekordnih 74 GW novih instalacija solarnih sustava zabilježeno je u 2016.g.

Za ovaj porast najviše zasluga dobiva industrija fotonaponskih ćelija, jer su solarne elektrane u prošloj godini zabilježile porast od 50% u svojim proizvodnim kapacitetima. Ovime su solari po prvi puta u rastu pretekli ugljen i postali najbrže rastući oblik proizvodnje energije u svijetu.

Solarni fotonaponski sustavi rasli su više od svih očekivanja, pa je IEA obnovila i svoju prognozu za razdoblje od 2017. do 2022. godine. Prema novim procjenama u tom će razdoblju svijet dobiti još oko 252 GW novih solarnih elektrana (u usporedbi s ranijim predviđanjima). Ukupno, porast proizvodnih kapaciteta iz solara bit će na razini od 690 GW, a od vjetra 321 GW, pa će ova dva izvora biti zaslužni za 82% novih proizvodnih kapaciteta.

Najveći rast do sada, kao i u narednih pet godina, dolazi s kineskog tržišta, koje generira polovicu svjetskih potreba za solarnim elektranama. U isto vrijeme Kina proizvodi oko 60% svih fotonaponskih sustava u svijetu. Pridodamo li Kini SAD i Indiju, ova će tržišta do 2022. biti zaslužna za dvije trećine svih novih elektrana baziranih na obnovljivim izvorima.

Prognoze rasta obnovljivih izvora u Europi su, pak, manje za 40% nego u proteklom petogodišnjem razdoblju. Najveći izazovi su manja potražnja za energijom, prekapacitiranost, kao i političke odluke koje bi nakon 2020. mogle ugroziti otkup struje iz obnovljivih izvora, kaže IAE.