Prvi američki fuzijski stellarator bit će smješten u prostoru stare termoelektrane

Američka kompanija koja se bavi fuzijskom energijom, Type One Energy, u saveznoj će državi Tennessee prenamijeniti ugašenu termoelektranu za instaliranje svojeg prototipa naprednog fuzijskog reaktora

Sandro Vrbanus ponedjeljak, 6. svibnja 2024. u 19:54

Startup Type One Energy želi u budućnosti osigurati bogate izvore "besplatne" energije korištenjem novog oblika fuzijskog reaktora, stellaratora. Uz pomoć naprednih računalnih tehnologija oni se nadaju proizvesti prvi funkcionalni reaktor zasnovan na toj izvedenici tokamaka te ga pustiti u probni rad. Za razliku od mnogih aktera u tom području, oni ne najavljuju kada bi komercijalna fuzijska elektrana mogla ili trebala biti priključena na mrežu, ali je jasno da nas od toga dijele još vjerojatno desetljeća. Kako bilo, za svoj projekt već su prikupili značajna financijska sredstva.

Od ugljena do fuzije

Sljedeći korak im je osiguravanje pogodne lokacije za smještaj eksperimentalnog stellaratora, a nju su pronašli u saveznoj državi Tennessee, u mjestu Clinton. Tamo će već sljedeće godine započeti s izgradnjom prototipa svoje elektrane, a ona će se nalaziti u prostorima nekadašnje termoelektrane Bull Run Fossil Plant. Projekt nazivaju Infinity, a u njemu sudjeluju Type One Energy kao pokretač ideje, američko Ministarstvo energetike kao tijelo koje sufinancira cijelu priču te znanstveni partner Oak Ridge National Laboratory.

Nekadašnja elektrana Bull Run 📷 Tennessee Valley Authority
Nekadašnja elektrana Bull Run Tennessee Valley Authority

U pokusnom pogonu, Infinity One, cilj je ispitati bitne komponente dizajna nove fuzijske elektrane, kao što su efikasnost, pouzdanost, cjenovna pristupačnost te mogućnosti održavanja takvog jednog naprednog sustava. Type One Energy će stoga i svoje sjedište imati u istoj saveznoj državi, gdje najavljuju i otvaranje oko 300 dobro plaćenih radnih mjesta za stručnjake. Uz poštivanje svih regulatornih, primarno sigurnosnih, propisa, najavljeno je i da će se konzultirati s lokalnim zajednicama u regiji, kako bi ih uključili u projekt te osigurali i njihovu podršku.

Podsjetimo, prije nešto više od godine dana u ovaj je projekt uloženo 29 milijuna dolara. "Projekt Infinity stvorit će stellarator s najboljim performansama na svijetu, nudeći izvrsnu platformu za potencijalno dugoročno postrojenje za istraživanje fuzije", poruka je kompanije Type One Energy pri najavi radova na pretvaranju stare ugašene elektrane na ugljen, koja će postati testnim poligonom za elektrane budućnosti.